W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Znakowanie – opinia EFSA (cz. 2)

13.05.2021

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował kolejną opinię naukową dotyczącą znakowania.

Flaga Unii Europejskiej. Na fladze przedstawiony jest okrąg złożony z dwunastu złotych gwiazd na błękitnym tle.

Opracowany dokument dotyczy warunków przechowywania i okresu przydatności do spożycia po otwarciu opakowania oraz rozmrażania żywności.
Opinia pt: „Guidance on date marking and related food information: part 2 (food information)” dostępna jest (w języku angielskim) na stronie internetowej EFSA.
Pierwsza opinia EFSA zawiera m.in. analizę czynników mających wpływ na okres przydatności do spożycia oraz szereg informacji pomocnych przy jego wyznaczaniu (np. schemat decyzyjny ułatwiający wybór między „terminem przydatności do spożycia” a „datą minimalnej trwałości”).

{"register":{"columns":[]}}