W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznej

14.01.2025

IJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.

Kobieta w sklepie, trzyma w prawej ręce czerwony koszyk z zakupami spożywczymi, stoi przy półce z bananami, w lewej ręce trzyma kiść żółtych bananów.

Szczegółowa norma handlowa dla bananów, która została określona w załączniku I część B część 11 do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429 nie dotyczy bananów dojrzewających, na etapie sprzedaży detalicznej, norma ta przeznaczona jest dla bananów importowanych na etapie ich przywozu, przed zamieszczeniem w dojrzewalni.

Banany dojrzewające (w tym żółte) na etapie sprzedaży detalicznej:

  • nie podlegają klasyfikacji i nie powinny być znakowane klasą jakości,
  • podlegają obowiązkowi oznaczenia państwem pochodzenia (zgodnie z art. 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429),
  • powinny spełniać ogólne wymagania dotyczące znakowania określone w art. 9 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011[1] (w przypadku produktów opakowanych),
  • powinny spełniać wymagania określone w rozporządzeniu MRIRW w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych[2] (w przypadku bananów oferowanych do sprzedaży luzem).

Znakowanie bananów sprzedawanych luzem:

  • nazwa żywności (np. banany odm. Cavendish),
  • pełna nazwa państwa pochodzenia,
  • nazwa albo imię i nazwisko producenta.

Znakowanie bananów sprzedawanych w opakowaniach detalicznych:

  • nazwa żywności (np. banany odm. Cavendish),
  • pełna nazwa państwa pochodzenia,
  • nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym, o którym mowa w art. 8 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
  • masa netto,
  • kod identyfikacyjny partii produkcyjnej (zgodnie z art. 7a ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych[3]).

 

 

[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze zm.).

[2] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 29 ze zm.)

[3] ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1980)

{"register":{"columns":[]}}