Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznej
14.01.2025
IJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.
Szczegółowa norma handlowa dla bananów, która została określona w załączniku I część B część 11 do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429 nie dotyczy bananów dojrzewających, na etapie sprzedaży detalicznej, norma ta przeznaczona jest dla bananów importowanych na etapie ich przywozu, przed zamieszczeniem w dojrzewalni.
Banany dojrzewające (w tym żółte) na etapie sprzedaży detalicznej:
- nie podlegają klasyfikacji i nie powinny być znakowane klasą jakości,
- podlegają obowiązkowi oznaczenia państwem pochodzenia (zgodnie z art. 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429),
- powinny spełniać ogólne wymagania dotyczące znakowania określone w art. 9 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011[1] (w przypadku produktów opakowanych),
- powinny spełniać wymagania określone w rozporządzeniu MRIRW w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych[2] (w przypadku bananów oferowanych do sprzedaży luzem).
Znakowanie bananów sprzedawanych luzem:
- nazwa żywności (np. banany odm. Cavendish),
- pełna nazwa państwa pochodzenia,
- nazwa albo imię i nazwisko producenta.
Znakowanie bananów sprzedawanych w opakowaniach detalicznych:
- nazwa żywności (np. banany odm. Cavendish),
- pełna nazwa państwa pochodzenia,
- nazwa lub firma i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym, o którym mowa w art. 8 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
- masa netto,
- kod identyfikacyjny partii produkcyjnej (zgodnie z art. 7a ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych[3]).
[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze zm.).
[2] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 29 ze zm.)
[3] ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1980)