Szybko psujące się artykuły żywnościowe
Umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu do tych przewozów - ATP
Umowa ATP jest obszernym aktem prawnym obejmującym zakresem regulacji szereg zagadnień związanych z przewozem szybko psujących się artykułów żywnościowych. Umowa ATP reguluje warunki przewozu szybko psujących artykułów żywnościowych (takich jak np. surowe mięso, ryby, mleko), określa warunki techniczne, wzory świadectw, znaki rozpoznawcze dla środków transportu przewożących te artykuły.
Umowa ATP została sporządzona w Genewie 1 września 1970 r. Wszystkie strony umowy zostały wymienione na stronie internetowej Organizacji Narodów Zjednoczonych.
Wskazane w umowie ATP rozwiązania mają na celu optymalne dostosowanie pojazdu do przewozu szybko psujących się artykułów żywnościowych - stosowanie przepisów umowy zapewnia bezpieczeństwo przewozu tych artykułów, co jest istotne m.in. dla zachowania zdrowia ludzi.