Wywóz produktów
Zgodnie z rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2016/1237 z dnia 18 maja 2016 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do zasad stosowania systemu pozwoleń na przywóz i wywóz oraz uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do zasad dotyczących zwalniania i przepadku zabezpieczeń złożonych w odniesieniu do takich pozwoleń, zmieniające rozporządzenia Komisji (WE) nr 2535/2001, (WE) nr 1342/2003, (WE) nr 2336/2003, (WE) nr 951/2006, (WE) nr 341/2007 i (WE) nr 382/2008 oraz uchylające rozporządzenia Komisji (WE) nr 2390/98, (WE) nr 1345/2005, (WE) nr 376/2008 i (WE) nr 507/2008, od dnia 1 października 2017 roku obowiązek uzyskania pozwoleń na wywóz na rynku cukru i syropów cukrowych został zniesiony.
Na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 948/2008 z dnia 25 września 2008 r., z dniem 26 września 2008 r. KE zawiesiła refundacje wywozowe dla syropu oraz niektórych innych produktów sektora cukru wywożonych w stanie nieprzetworzonym.
Na podstawie rozporządzenia Komisji (WE) nr 947/2008 z dnia 25 września 2008 r., z dniem 26 września 2008 r. KE zawiesiła refundacje wywozowe dla cukru białego oraz cukru surowego wywożonego w stanie nieprzetworzonym.