Nadzór sanitarny
Sekcja Epidemiologii
Nadzór epidemiologiczny nad zakażeniami i chorobami zakaźnymi:
- nadzór w zakresie prawidłowej i systematycznej zgłaszalności chorób zakaźnych i zakażeń objętych ustawowym obowiązkiem zgłaszania;
- bieżące monitorowanie sytuacji epidemiologicznej chorób zakaźnych i pasożytniczych na terenie powiatu;
- przeprowadzanie dochodzeń epidemiologicznych i podejmowanie działań przeciwepidemicznych w ogniskach chorób zakaźnych, w tym w przypadku zbiorowych zatruć pokarmowych oraz innych chorób powodowanych warunkami środowiska;
- dokonywanie ocen i analiz sytuacji epidemiologicznej powiatu w zakresie chorób zakaźnych i pasożytniczych;
- realizowanie zadań wynikających z udziału Polski w programach eliminacji i eradykacji chorób zakaźnych;
- przygotowywanie projektów zarządzeń i decyzji lub wystąpień do innych organów o ich wydanie w wypadkach określonych w przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych;
Nadzór sanitarno-epidemiologiczny nad placówkami wykonującymi działalność leczniczą:
- sprawowanie nadzoru sanitarno-higienicznego nad podmiotami wykonującymi działalność leczniczą ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dotyczących sterylizacji i dezynfekcji;
- współpraca ze szpitalnymi zespołami ds. zakażeń szpitalnych w zakresie zapobiegania i zwalczania zakażeń szpitalnych;
- opracowywanie rocznych planów pracy i sprawozdań z ich realizacji;
Nadzór nad szczepieniami ochronnymi:
- nadzór nad stanem uodpornienia dzieci i młodzieży;
- koordynowanie i nadzorowanie przebiegu szczepień ochronnych, dystrybucja szczepionek, nadzór nad gospodarką preparatami szczepionkowymi;
- monitorowanie odczynów poszczepiennych;
- przygotowywanie rocznych sprawozdań ze stanu uodpornienia oraz kwartalnych sprawozdań ze zużycia szczepionek, stanu posiadanych szczepionek i kart uodpornienia.
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku prowadzi nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami.
Sekcja realizuje zadania w szczególności poprzez:
- kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie produkcji oraz wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu;
- opracowywanie, dokumentowanie i likwidację ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych w współpracy z innymi komórkami;
- współudział w opiniowaniu projektów i w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów żywnościowo - żywieniowych;
- ocenę stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP w nadzorowanych obiektach;
- teoretyczną ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
- prowadzenie postępowania w ramach systemów szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i nie żywnościowych RASFF i RAPEX;
- podejmowanie działań w wyniku otrzymanych informacji dotyczących niewłaściwego stanu sanitarnego;
- pobieranie próbek żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
- pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli kosmetyków;
- kontrola eksportu i importu artykułów spożywczych pochodzenia nie zwierzęcego, kontrola warunków transportu artykułów spożywczych.
Sekcja Higieny Środowiska w zakresie Higieny Pracy
Nadzór nad warunkami środowiska pracy:
- Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakładach pracy,
- Kontrola przestrzegania przepisów ustawy o substancjach chemicznych i ich mieszaninach oraz ustawy o produktach biobójczych przez osoby wprowadzające substancje i preparaty chemiczne oraz produkty biobójcze do obrotu i stosujące je w działalności zawodowej,
- Kontrola przestrzegania warunków i ograniczeń wprowadzania do obrotu i stosowania oraz właściwości środków powierzchniowo czynnych i detergentów zawierających środki powierzchniowo czynne,
- Kontrola w zakresie przestrzegania obowiązków dotyczących wywozu i przywozu niebezpiecznych chemikaliów,
- Kontrola przestrzegania przez podmioty przepisów dotyczących wywozu i przywozu oraz obrotu prekursorami kategorii 2 i 3,
- Kontrola zakładów pracy stosujących w działalności zawodowej substancje, preparaty, czynniki lub procesy technologiczne o działaniu rakotwórczym lub mutagennym,
- Kontrola przestrzegania przepisów dotyczących realizacji wymogów w zakresie występowania w środowisku pracyszkodliwych czynników biologicznych oraz ochrony zdrowia pracowników zawodowo narażonych na te czynniki,
- Kontrola warunków zdrowotnych środowiska pracy w celu zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych i innych chorób związanych z warunkami pracy,
- Prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego w administracji,
- Uczestnictwo w szkoleniach zewnętrznych,
- Uczestnictwo w ogólnopolskim systemie powiadamiania o stwierdzonych naruszeniach przepisów prawnych dotyczących obrotu chemikaliami,
- Uczestnictwo w projektach sieci CLEEN,
- Ocena bezpieczeństwa sanitarnego powiatu.
- Nadzór nad warunkami bezpiecznego usuwania wyrobów zawierających azbest,
- Rozpatrywanie wniosków i interwencji w zakresie swojego działania,
- Prowadzenie postępowania w sprawie wprowadzania do obrotu środków zastępczych, prowadzenie sprawozdawczości oraz opracowywanie analizy danych dotyczących środków zastępczych oraz monitorowanie pojawiania się nowych rodzajów produktów będących środkami zastępczymi, skutków wywołanych ich użyciem i miejsc występowania,
- Współpraca z innymi organami kontroli oraz komórkami organizacyjnymi Stacji.
Sekcja Higieny Środowiska w zakresie Higieny Komunalnej
Sekcja Nadzoru Higieny Komunalnej, zajmuje się nadzorowaniem przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, dotyczące higieny środowiska, w tym wody i innych elementów środowiska.
Zadania te Sekcja realizuje poprzez:
- nadzór sanitarny nad jakością wody do spożycia, w tym prowadzenie monitoringu jakości wody oraz nadzór nad urządzeniami do jej produkcji;
- nadzór nad ujęciami wód powierzchniowych wykorzystywanymi do celów wodociągowych
- nadzór sanitarny nad jakością wody w basenach kąpielowych, krytych pływalniach oraz nad przestrzeganiem wymagań higienicznych i zdrowotnych w tych obiektach;
- nadzór nad jakością wody w kąpieliskach i miejscach wykorzystywanych do kąpieli oraz nad przestrzeganiem wymagań higienicznych i zdrowotnych na ich terenie;
- nadzór nad przestrzeganiem wymagań higienicznych i zdrowotnych w obiektach użyteczności publicznej,
- opiniowanie regulaminów utrzymania czystości i porządku na terenie gmin;
- wydawanie opinii dotyczących imprez masowych;
- wydawanie decyzji na ekshumację i udział w ich przeprowadzaniu;
- wydawanie zezwoleń na przewóz zwłok i na sprowadzenie zwłok z zagranicy;
- wydawaniem decyzji zatwierdzających laboratoria zewnętrzne do prowadzenia badań wody;
- sporządzanie raportów, komunikatów i ocen w związku ze sprawowanym nadzorem;
- analizę i interpretację otrzymanych wyników pomiarów i badań;
- opracowywanie decyzji i postanowień w zakresie wynikającym z odpowiednich przepisów;
Sekcja Higieny Środowiska w zakresie Higieny Dzieci i Młodzieży
Sprawuje nadzór nad placówkami oświatowo-wychowawczymi takimi jak: żłobki, przedszkola, szkoły, internaty, szkoły wyższe, placówki wychowania pozaszkolnego oraz placówki opiekuńczo-wychowawcze.
Główne zadania sekcji to:
- Nadzór nad warunkami sanitarno-technicznymi w zakładach dziecięco-młodzieżowych w pomieszczeniach budynku i jego otoczeniu,
- Nadzór nad zapewnieniem prawidłowych warunków zdrowotnych w placówkach nauczania i wychowania, w tym:
- ocena dostosowania mebli szkolnych / przedszkolnych do wzrostu uczniów / przedszkolaków,
- higieniczna ocena rozkładów zajęć lekcyjnych w szkołach,
- ocena warunków zdrowotnych w pracowniach komputerowych w szkołach,
- ocena realizacji wymogów w zakresie stosowania niebezpiecznych substancji i preparatów chemicznych w pracowniach, klasopracowniach, laboratoriach,
- egzekwowanie zakazu palenia tytoniu w placówkach oświatowo-wychowawczych, - Ocena przygotowania szkół do rozpoczęcia nowego roku szkolnego,
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami zdrowotnymi placówek sezonowych (wypoczynku zimowego i letniego),
- Prowadzenie postępowania administracyjnego w zakresie higieny dzieci i młodzieży
- Załatwianie spraw bieżących i interwencyjnych z zakresu działalności Nadzoru Higieny Dzieci i Młodzieży PSSE w Łasku.
- Współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łasku.
- Sporządzanie planów działalności kontrolnej oraz sprawozdań z ich realizacji.
- Współpraca z organami prowadzącymi placówki oświatowo-wychowawcze i innymi jednostkami organizacyjnymi, w zakresie poprawy warunków zdrowotnych, procesów nauczania i wychowania mających wpływ na bezpieczeństwo dzieci i młodzieży.
- Współpraca z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w zakresie realizowanych zadań.
Zapobiegawczy Nadzór Sanitarny
- uzgadnianie, w ramach strategicznej oceny oddziaływania na środowisko, projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego;
- dokonywanie uzgodnień przed wydaniem decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach oraz wydawanie opinii, co do potrzeby przeprowadzenia oceny oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko i o zakresie raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko dla inwestycji mogących oddziaływać lub oddziałujących na środowisko;
- wydawanie opinii w postępowaniach o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu;
- kontrola obiektów w trakcie ich realizacji w zakresie zgodności w wymogami higienicznymi i zdrowotnymi;
- zajmowanie stanowiska w sprawie dopuszczenia do użytkowania obiektów budowlanych;
- uzgadnianie dokumentacji projektowej budowy, rozbudowy i modernizacji obiektów budowlanych oraz dla zmiany ich sposobu użytkowania, pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych;
- wydawanie opinii co do zgodności z warunkami sanitarnymi określonymi przepisami Unii Europejskiej przedsięwzięć i realizowanych inwestycji, których realizacja jest wymagana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej;
- współpraca z komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji sprawującymi nadzór bieżący zarówno przy opiniowaniu lokalizacji inwestycji, dokumentacji projektowej jak i przy odbiorze obiektu.
Samodzielne Stanowisko Pracy ds. Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
Działalność i kompetencje
- Inicjowanie przedsięwzięć zmierzających do zaznajomienia społeczeństwa z czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, popularyzowania zasad higieny i racjonalnego żywienia, metod zapobiegania chorobom;
- Wprowadzanie programów edukacyjnych krajowych, wojewódzkich i lokalnych do placówek szkolno-wychowawczych; ocena działalności zdrowotnej prowadzonej przez placówki wychowawcze, zakłady opieki zdrowotnej, inne instytucje i organizacje oraz udzielanie im pomocy w prowadzeniu tej działalności;
- Szkolenia szkolnych realizatorów programów profilaktycznych oraz młodzieży;
- Organizacja konkursów: plastycznych, wiedzy, i sprawności dotyczących zdrowego stylu życia 5. Organizacja działań akcyjnych przy współpracy innych instytucji w kwestii zdrowia publicznego społeczności lokalnej