Obrót grzybami
W Polsce obserwujemy duże zainteresowanie grzybami świeżymi, zbieranymi w celu ich spożycia, dość powszechne jest również spożywanie przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby.
W celu sprzedaży grzybów w sposób zgodny z prawem, niezbędne jest uzyskanie atestu, czyli dokumentu wystawionego przez grzyboznawcę (posiada uprawnienia do wystawienia atestu na grzyby świeże i suszone) lub klasyfikatora (posiada uprawnienia do wystawienia atestu na grzyby świeże). Grzyboznawca/klasyfikator dokonuje oględzin grzybów świeżych i stwierdza, czy są jadalne i czy mogą być tym samym dopuszczone do obrotu handlowego. Do wystawienia atestu konieczne jest okazanie grzyboznawcy/klasyfikatorowi wszystkich zebranych grzybów. Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do +10°C. Posiadając atest, można wystawić grzyby do sprzedaży.
Zakazany jest przydrożny handel grzybami - § 4 ust. 1 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011r. Nr 115, poz. 672 z późn. zm.): „grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu: wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach”.
Zgodnie z obowiązującym prawem targowisko nie musi już zatrudniać klasyfikatora grzybów, nawet wówczas gdy na jego terenie sprzedawane są grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych. To w gestii sprzedawcy leży uzyskanie atestu na grzyby.
Art. 42 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2018r. poz. 1541) określa:
„Grzyby świeże dopuszcza się do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, jeżeli:
- są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji środków spożywczych;
- nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
- nie wykazują zapleśnienia;
- nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów;
- zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu, igliwia, nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów;
- zawartość substancji zanieczyszczających mineralnych nie przekracza 1% masy całkowitej grzybów.
Każda osoba kupująca grzyby ma prawo zarządać okazania przez sprzedającego atestu.
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łasku nie jest zatrudniony grzyboznawca/klasyfikator.
Pracownicy z uprawnieniami grzyboznawcy są zatrudnieni w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zduńskiej Woli, ul. Łaska 13, którzy w godzinach pracy Stacji tj. od 7:30 do 15:05 mogą udzielać porad dotyczących zebranych grzybów oraz wydać atest na zebrane grzyby.
Uprawnienia grzyboznawcy (wydawanie atestów na grzyby świeże oraz suszone)może uzyskać osoba, która:
- Jest pełnoletnia;
- Posiada wykształcenie co najmniej średnie;
- Ukończyła kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców;
- Zdała egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego (Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego) działającego z upoważnienia Głównego Inspektora Sanitarnego.
Uprawnienia klasyfikatora grzybów (wydawanie atestów na grzyby świeże) może uzyskać osoba, która:
- Jest pełnoletnia;
- Ukończyła co najmniej gimnazjum;
- Ukończyła kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów;
- Zdała egzamin przed komisją powołaną przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
W Polsce dopuszczonych jest 72 gatunki grzybów do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby:
- boczniak cytrynowy – Pleurotus citrinopileatus (Singer);
- boczniak florydzki – Pleurotus florida (Singer);
- boczniak łyżkowaty – Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél;
- boczniak mikołajkowy – Pleurotus eryngii (DC.) Quél., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej*;
- boczniak ostrygowaty – Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kumm.;
- boczniak różowy – Pleurotus djamor (Rumph. Ex Fr.) Boedijn;
- bokownik wiązowy – Hypsizygus ulmarius (Bull.) Redhead;
- borowik szlachetny (prawdziwek - wszystkie odmiany) – Boletus edulis Bull.;
- czernidłak kołpakowaty – Coprinus comatus (O.F. Műll.) Pers.;
- czubajka kania – Macrolepiota procera (Scop.) Singer;;
- gąska zielonka (zielona) – Trichloma equestre (L.) P. Kumm.;
- gąsówka fiotetowawa – Clitocybe nuda (Bull.) H. E. Bigelow & A. H. Sm.;
- gęśnica indyjska – Calocybe indica Purkay. & A. Chandra;
- kolczak obłączasty – Hydnum repandum L.;
- koźlarz babka (wszystkie odmiany) – Leccinumm scabrum (Bull.) Gray;
- koźlarz czerwony (wszystkie odmiany – Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel;
- koźlarz grabowy – Leccinum pseudoscabrum (Kallenb.) Šutara;
- lakownica żółtawa – Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- lejkowiec dęty – Craterellus cornucopioides (L.) Pers.;
- lejkówka wonna – Clitocybe odora (Bull) P. Kumm;
- łuskwiak nameko – Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito et Imai., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
- łuszczak zmienny – Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer et A. H. Sm., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- maczużnik bojowy – Cordyceps militaris (L.) Link;
- maślak pstry – Suillus variegatus (Sw.) Kuntze;
- maślak sitarz – Suillus bovinus (Pers.) Roussel;
- maślak ziarnisty – Suillus granulatus (L.) Roussel;
- maślak zwyczajny – Suillus luteus (L.) Roussel;
- maślak żółty – Suillus grevillei (Klotzsch) Singer;
- mleczaj późnojesienny (jodłowy) – Lactarius salmonicolor R. Heim et Leclair;
- mleczaj rydz – Lactarius deliciosus (L.) Gray;
- mleczaj smaczny – Lactarius volemus (Fr.) Fr.;
- mleczaj świerkowy – Lactarius deterrimus Gröger;
- naparstniczka czeska-pochodząca spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- opieńka miodowa – Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.;
- piaskowiec kasztanowaty – Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.;
- piaskowiec modrzak – Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.;
- pieczarka brazylijska – Agaricus subrufescens Peck;
- pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
- pieczarka lśniąca Agaricus silvaticus Schaeff, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
- pieczarka ogrodowa – Agaricus hortensis Pers., , z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
- pieczarka polna – Agaricus campestris L., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
- pieczarka miejska (szlachetna) – Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc.,, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
- pieczarka zaroślowa – Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
- pieprznik jadalny (kurka) – Cantharellus cibarius Fr.;
- pierścieniak uprawny – Stropharia rugosoannulata Farl. Ex Murrill;
- płachetka zwyczajna – Cortinarius caperatus (Pers.) Fr.;
- płomiennica zimowa – Flammulina velutipes (Curtis) Singer;
- pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty) – Volvariella volvacea (Bull.) Singer, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- podblaszek (Buna shimeji) – Hypsizygus tessellatus (Bull.) Singer oraz Hypsizygus marmoreus (Bull.) Singer;
- podgrzybek brunatny – Imleria badia (Fr.) Fr.;
- podgrzybek zajączek – Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.;
- podgrzybek złotawy – Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.;
- polówka wiązkowa – Cyclocybe aegerita (cylindracea) (V.Brig.) Vizzini;
- siedzuń sosnowy – Sparassis crispa (Wulfen) Fr.;
- soplówka bukowa – Hericium coralloides (Scop.) Pers., pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- soplówka jeżowata – Hericium erinaceus (Bull.) Pers., pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- smardz jadalny – Morchella esculenta (L.) Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych oraz spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- smardz stożkowaty – Moechella conica Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych oraz spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- trufla Borcha, trufla biaława – Tuber borchii Vittad.;
- trufla chińska – Tuber indicum;
- trufla czarnozarodnikowa – Tuber melanosporum Vittad.;
- trufla letnia – Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.;
- trufla zimowa – Tuber brumale Vittad;
- trzęsak morszczynowaty – Tremella fuciformis Berk.;
- twardnik japoński (Shiitake) – Lentinula edodes (Berk.) Pegler, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- twardzioszek przydrożny – Marasmius oreades (Bolton) Fr.;
- uszak bzowy – Auricularia auricula-judae (Bull.) Quél.;
- uszak gęstowłosy (grzyby mun) – Auricularia polytricha (Mont.) Sacc., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- zimówka aksamitnotrzonowa – Flammulina velutipes (Curtis) Singer;
- żagiew wielogłowa – Polyporus umbellatus (Pers.) Fr., pochodząca wyłącznie z terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- żagwica listkowata – Grifola frondosa (Dicks.) Gray, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
- żółciak siarkowy – Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill.
*Pozyskanie grzybów tego gatunku z dzikich populacji spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej wymaga uzyskania zezwolenia, o którym mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 50 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody (Dz. U. z 2022 r. poz. 916, 1726 i 2185).