Zasady bezpiecznego spożycia surowych warzyw i owoców
ZASADY BEZPIECZNEGO SPOŻYCIA SUROWYCH WARZYW I OWOCÓW
Zakupuj tylko swieże i zdrowe warzywa i owoce:
- bez oznak zepsucia, zapleśnienia i ognisk gnilnych – ich obecność może być źródłem zakażenia bakteryjnego.
Kupuj żywność wiadomego pochodzenia!
- Ogranicz do minimum czas transportu surowych warzyw i owoców od punktu zakupu do miejsca zamieszkania – wysoka temperatura i czas sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów.
Zachowaj higienę w domu:
- nie przechowuj w urządzeniach chłodniczych i miejscach łatwo dostępnych warzyw i owoców nie umytych;
- nie przechowuj razem surowych warzyw i owoców z gotowanymi;
- dokładnie myj pod bieżącą wodą i sparzaj warzywa i owoce, szczególnie gdy jesz je na surowo;
- warzywa wyraźnie zanieczyszczone ziemią myj przy użyciu szczoteczki, tylko do tego celu przeznaczonej;
- do mycia używaj bezpiecznej wody lub jeżeli masz wątpliwości – przegotuj;
- staraj się przechowywać świeże warzywa i owoce w warunkach chłodniczych;
- nie przechowuj surowych warzyw i owoców zbyt długo, nawet w lodówce;
- do przygotowywania potraw z surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia;
- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane przy myciu oraz sporządzaniu potraw.
Zachowaj higienę osobistą:
- myj ręce przed kontaktem z żywnością oraz po każdej wykonywanej czynności podczas jej przygotowywania;
- myj ręce po każdorazowym wyjściu z toalety.
Materiały
ZASADY_BEZPIECZNEGO_SPOŻYCIA_SUROWYCH_WARZYW_I_OWOCÓWZASADY___BEZPIECZNEGO___SPOŻYCIA_SUROWYCH___WARZYW___I___OWOCÓW.pdf 0.28MB