W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady bezpiecznego spożycia surowych warzyw i owoców

 

ZASADY   BEZPIECZNEGO   SPOŻYCIA SUROWYCH   WARZYW   I   OWOCÓW

 

 

Zakupuj tylko swieże i zdrowe warzywa i owoce:

 

  • bez oznak zepsucia, zapleśnienia i ognisk gnilnych – ich obecność może być źródłem zakażenia bakteryjnego.

 

Kupuj żywność wiadomego pochodzenia!

 

  • Ogranicz do minimum czas transportu surowych warzyw i owoców od punktu zakupu do miejsca zamieszkania – wysoka temperatura i czas sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów.

 

Zachowaj higienę w domu:

 

  • nie przechowuj w urządzeniach chłodniczych i miejscach łatwo dostępnych warzyw i owoców nie umytych;
  • nie przechowuj razem surowych warzyw i owoców z gotowanymi;
  • dokładnie myj pod bieżącą wodą i sparzaj warzywa i owoce, szczególnie gdy jesz je na surowo;
  • warzywa wyraźnie zanieczyszczone ziemią myj przy użyciu szczoteczki, tylko do tego celu przeznaczonej;
  • do mycia używaj bezpiecznej wody lub jeżeli masz wątpliwości – przegotuj;
  • staraj się przechowywać świeże warzywa i owoce w warunkach chłodniczych;
  • nie przechowuj surowych warzyw i owoców zbyt długo, nawet w lodówce;
  • do przygotowywania potraw z surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia;
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane przy myciu oraz sporządzaniu potraw.

 

Zachowaj higienę osobistą:

 

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością oraz po każdej wykonywanej czynności podczas jej przygotowywania;
  • myj ręce po każdorazowym wyjściu z toalety.

 

 

Materiały

ZASADY​_BEZPIECZNEGO​_SPOŻYCIA​_SUROWYCH​_WARZYW​_I​_OWOCÓW
ZASADY​_​_​_BEZPIECZNEGO​_​_​_SPOŻYCIA​_SUROWYCH​_​_​_WARZYW​_​_​_I​_​_​_OWOCÓW.pdf 0.28MB
{"register":{"columns":[]}}