W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

FAQ (Najczęściej zadawane pytania)

Jakie są główne źródła emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie?

Główne źródła ogólnej emisji gazów cieplarnianych w polskim rolnictwie to:

  •  fermentacja jelitowa (42,71%);
  •  gleby rolnicze (41,59%);
  •  gospodarka odchodami zwierzęcymi (12%);
  •  i w mniejszym stopniu wapniowanie, stosowanie mocznika i spalanie resztek pożniwnych.

Rolnictwo w Polsce jest przede wszystkim źródłem emisji:

1. podtlenku azotu (80,8% krajowej emisji podtlenku azotu), którego głównym źródłem są przede wszystkim gleby rolne - nawożenie azotowe oraz gospodarka odchodami zwierzęcymi,

2. metanu (40,7% krajowej emisji metanu), który uwalniany jest w procesach fermentacji jelitowej oraz gospodarki odchodami zwierzęcymi.