W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

FAQ (Najczęściej zadawane pytania)

Jakie są główne źródła emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie?

Główne źródła ogólnej emisji gazów cieplarnianych w polskim rolnictwie to:

•            fermentacja jelitowa (43,33%);

•            gleby rolnicze (40,4%);

•            gospodarka odchodami zwierzęcymi (12%);

•            i w mniejszym stopniu wapniowanie, stosowanie mocznika i spalanie resztek pożniwnych.

Rolnictwo w Polsce jest przede wszystkim źródłem emisji:

1. podtlenku azotu (83,7% krajowej emisji podtlenku azotu), którego głównym źródłem są przede wszystkim gleby rolne - nawożenie azotowe oraz gospodarka odchodami zwierzęcymi,

2. metanu (39,4% krajowej emisji metanu), który uwalniany jest w procesach fermentacji jelitowej oraz gospodarki odchodami zwierzęcymi.

Jak rolnik może obniżyć emisję gazów cieplarnianych?

Obniżenie emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie można osiągnąć np. poprzez:

  • racjonalizację nawożenia, przede wszystkim azotowego;
  • stosowanie nawozów z inhibitorami nitryfikacji (od 1 sierpnia 2021 roku będzie obowiązek stosowania mocznika granulowanego wyłącznie zawierającego inhibitor lub otoczkę biodegradowalną);
  • stosowanie szczelnego przechowywania nawozów naturalnych;
  • uprawa odpowiednich roślin (strączkowe);
  • stosowanie odpowiedniego żywienia zwierząt wpływającego na redukcję wydalania metanu;
  • stosowanie odpowiednich praktyk rolniczych (np. uprawa uproszczona z pozostawieniem na polu resztek pożniwnych, uprawa płużna z regularnym stosowaniem obornika i zbiorem resztek pożniwnych, uprawa bezorkowa);
  • budowę małych biogazowni rolniczych (produkcja energii z biomasy z odpadów, gnojowicy i obornika).
{"register":{"columns":[]}}