FAQ (Najczęściej zadawane pytania)
Jakie są główne źródła emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie?
Główne źródła ogólnej emisji gazów cieplarnianych w polskim rolnictwie to:
• fermentacja jelitowa (43,33%);
• gleby rolnicze (40,4%);
• gospodarka odchodami zwierzęcymi (12%);
• i w mniejszym stopniu wapniowanie, stosowanie mocznika i spalanie resztek pożniwnych.
Rolnictwo w Polsce jest przede wszystkim źródłem emisji:
1. podtlenku azotu (83,7% krajowej emisji podtlenku azotu), którego głównym źródłem są przede wszystkim gleby rolne - nawożenie azotowe oraz gospodarka odchodami zwierzęcymi,
2. metanu (39,4% krajowej emisji metanu), który uwalniany jest w procesach fermentacji jelitowej oraz gospodarki odchodami zwierzęcymi.
Jak rolnik może obniżyć emisję gazów cieplarnianych?
Obniżenie emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie można osiągnąć np. poprzez:
- racjonalizację nawożenia, przede wszystkim azotowego;
- stosowanie nawozów z inhibitorami nitryfikacji (od 1 sierpnia 2021 roku będzie obowiązek stosowania mocznika granulowanego wyłącznie zawierającego inhibitor lub otoczkę biodegradowalną);
- stosowanie szczelnego przechowywania nawozów naturalnych;
- uprawa odpowiednich roślin (strączkowe);
- stosowanie odpowiedniego żywienia zwierząt wpływającego na redukcję wydalania metanu;
- stosowanie odpowiednich praktyk rolniczych (np. uprawa uproszczona z pozostawieniem na polu resztek pożniwnych, uprawa płużna z regularnym stosowaniem obornika i zbiorem resztek pożniwnych, uprawa bezorkowa);
- budowę małych biogazowni rolniczych (produkcja energii z biomasy z odpadów, gnojowicy i obornika).