Fermentowane napoje winiarskie
Rynek fermentowanych napojów winiarskich
Fermentowane napoje winiarskie stanowią obszerną grupę napojów produkowanych w wyniku fermentacji alkoholowej, która obejmuje następujące produkty:
- miód pitny jakościowy
- wino owocowe jakościowe
- cydr jakościowy
- perry jakościowe
- cydr lodowy
- perry lodowe
- miód pitny
- wino owocowe aromatyzowane
- cydr aromatyzowany
- perry aromatyzowane
- aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe
- aromatyzowane wino z soku winogronowego
- aromatyzowany napój winny
- wino owocowe
- cydr
- perry
- wino owocowe niskoalkoholowe
- wino owocowe likierowe
- wino z soku winogronowego
- wino miodowe
- napój winny owocowy
- napój winny miodowy
- owocowy
- aromatyzowany napój winny miodowy
Zasady wyrobu fermentowanych napojów winiarskich zostały doprecyzowane w prawie krajowym. Głównym aktem prawnym określającym definicje tych wyrobów, sposób ich produkcji, a także obowiązki, jakie muszą spełniać przedsiębiorcy, aby produkować te wyroby jest ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich – tzw. ustawa winiarska.
Przepisy krajowe precyzują również wymagania co do nastawów na poszczególne fermentowane napoje winiarskie, a także dozwolone zabiegi technologiczne stosowane podczas ich produkcji. Regulacje te zawarte zostały w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przepisy rozporządzenia określają szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz wymagania w zakresie ich jakości handlowej tj. cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych i znakowania.