W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Fermentowane napoje winiarskie

Rynek fermentowanych napojów winiarskich

Fermentowane napoje winiarskie stanowią obszerną grupę napojów produkowanych w wyniku fermentacji alkoholowej, która obejmuje następujące produkty:

  • miód pitny jakościowy
  • wino owocowe jakościowe
  • cydr jakościowy
  • perry jakościowe
  • cydr lodowy
  • perry lodowe
  • miód pitny
  • wino owocowe aromatyzowane
  • cydr aromatyzowany
  • perry aromatyzowane
  • aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe
  • aromatyzowane wino z soku winogronowego
  • aromatyzowany napój winny
  • wino owocowe
  • cydr
  • perry
  • wino owocowe niskoalkoholowe
  • wino owocowe likierowe
  • wino z soku winogronowego
  • wino miodowe
  • napój winny owocowy
  • napój winny miodowy
  • owocowy
  • aromatyzowany napój winny miodowy

Zasady wyrobu fermentowanych napojów winiarskich zostały doprecyzowane w prawie krajowym. Głównym aktem prawnym określającym definicje tych wyrobów, sposób ich produkcji, a także obowiązki, jakie muszą spełniać przedsiębiorcy, aby produkować te wyroby jest ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich – tzw. ustawa winiarska.

Przepisy krajowe precyzują również wymagania co do nastawów na poszczególne fermentowane napoje winiarskie, a także dozwolone zabiegi technologiczne stosowane podczas ich produkcji. Regulacje te zawarte zostały w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przepisy rozporządzenia określają szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz wymagania w zakresie ich jakości handlowej tj. cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych i znakowania.

{"register":{"columns":[]}}