Eksperci z Polski i Turcji o eliminacji barier we wzajemnym handlu
10.05.2023
Za nami trzecie spotkanie polsko-tureckiej grupy roboczej ds. barier w handlu. Tematem był m.in. ułatwienie dostępu do tureckiego rynku dla polskich producentów mięsa.
Podczas ostatnich rozmów eksperci obu krajów omówili praktyczne aspekty związane z procedurami celnymi w Turcji oraz możliwości rozszerzenia dostępu do rynku tureckiego dla zwierząt i żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski.
Już w marcu tego roku tureccy inspektorzy wizytowali polskie gospodarstwa utrzymujące bydło. Dzięki pozytywnemu wynikowi audytu Polska została zatwierdzona do eksportu na rynek turecki bydła hodowlanego, rzeźnego oraz bydła do tuczu. Obecnie obie strony uzgadniają wzory świadectw weterynaryjnych dla wymienionych rodzajów zwierząt co pozwoli na realizowanie eksportu.
Stała współpraca przedstawicieli rządów z Warszawy i Ankary realizowana jest dzięki uzgodnieniom pomiędzy ministrem rozwoju i technologii Waldemarem Budą i ministrem handlu Turcji Mehmetem Muşem z września 2022 r. Podczas spotkań grupy roboczej eksperci obu krajów omawiają konkretne problemy firm i szukają sposobów ich przezwyciężenia.
Informacje o ewentualnych utrudnieniach w wymianie handlowej z Turcją należy kierować na adres SekretariatDHM@mrit.gov.pl.