Światowy Program Żywnościowy zachęca firmy do wsparcia Ukrainy
02.03.2022
Przedsiębiorcy, którzy w związku z obecnym kryzysem humanitarnym w Ukrainie chcą pomóc jej obywatelom, mogą zgłaszać się do przetargów organizowanych przez Światowy Program Żywnościowy.
Światowy Program Żywnościowy postanowił rozszerzyć listę dostawców żywności. Działająca pod auspicjami ONZ agenda prosi o zgłaszanie się potencjalnych dostawców następujących składników i rodzajów żywności:
L.p. | Towar | Gramy | Kcal |
---|---|---|---|
1. | Gryka zwyczajna | 300 | 1,029 |
2. | Makaron typu rurki | 100 | 371 |
3. | Biały ryż średnioziarnisty | 100 | 360 |
4. | Mięso konserwowe | 50 | 110 |
5. | Olej roślinny (słonecznikowy) | 30 | 265 |
6. | Sól jodowana | 3 | 0 |
Adresatami apelu Światowego Programu Żywnościowego, którego celem jest wsparcie Ukraińców w ich państwie, są także dostawcy warzyw w puszkach.
Aby wziąć udział w przetargach, potencjalny dostawca żywności powinien spełnić minimalne wymogi WFP oraz zarejestrować się w systemie UNGM zgodnie z załączonym przewodnikiem:
- Zarejestruj się na UNGM na poziomie 2;
- Wypełnij załączony wstępny formularz oceny (IPA) i odeślij go do WFP (newsuppliers@wfp.org) pocztą elektroniczną.
- Zbierz dokumenty wymienione w § 6 IPA w języku angielskim i odeślij je do WFP (newsuppliers@wfp.org) pocztą elektroniczną;
- Wypełnij załączony kwestionariusz nt. uwzględniania osób z niepełnosprawnością przez dostawców (questionnaire) i odeślij go do WFP (newsuppliers@wfp.org) pocztą elektroniczną.
- Wszelkie pytania prosimy kierować na adres: newsuppliers@wfp.org.
Czym jest WFP
Światowy Program Żywnościowy (World Food Programme - WFP) to największa organizacja humanitarna świata, działająca pod auspicjami ONZ i powołana do zwalczania głodu na świecie. Jego siedziba znajduje się w Rzymie, a biura w ponad 80 krajach.
Materiały
Informator - World Food ProgrammeDoing_Business_with_the_World_Food_Programme.pdf 0.17MB Initial Paper Assessment - World Food Programme
INITIAL_PAPER_ASSESSMENT.docx 0.12MB Questionnaire - World Food Programme
Questionnaire_on_disability-inclusiveness_of_vendors.docx 0.04MB