W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Rzeczoznawcy

Czynności nadawania klas jakości handlowej tuszom wieprzowym i wołowym w systemie EUROP mogą dokonywać tylko osoby, które posiadają uprawnienia rzeczoznawcy w zakresie klasyfikacji. W Polsce rzeczoznawcy najczęściej są pracownikami rzeźni.

Warunkiem wpisu do rejestru rzeczoznawców jest posiadanie wiedzy teoretycznej i praktycznej z zakresu zasad klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych, potwierdzone zdaniem egzaminu przed komisją kwalifikacyjną powoływaną przez Głównego Inspektora JHARS. Rejestr rzeczoznawców prowadzi Wojewódzki Inspektor JHARS właściwy ze względu
na miejsce zamieszkania rzeczoznawcy.

Uprawnienia rzeczoznawcy w zakresie klasyfikacji tusz wieprzowych lub wołowych w systemie EUROP nadaje – w drodze decyzji administracyjnej – wojewódzki inspektor JHARS, właściwy ze względu na miejsce zamieszkania rzeczoznawcy.

Rzeczoznawcy, otrzymują uprawnienia do prowadzenia klasyfikacji tusz wieprzowych lub wołowych na terenie całego kraju na okres 3 lat od dnia zdania egzaminu. 

Rzeczoznawcy mają obowiązek sporządzać protokół z przeprowadzonych czynności, tj. ustalenia klas jakości tusz wieprzowych lub tusz wołowych.

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
11.12.2024 14:11 Barbara Bornejko
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Barbara Bornejko
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Rzeczoznawcy 1.0 11.12.2024 14:11 Barbara Bornejko

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}