W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

PORADNIK DLA KONSUMENTA - jak wybierać produkty spożywcze spełniające nasze oczekiwania (część 4)

Czekoladowe smakołyki

  • Sprawdź czym oblane są łakocie w postaci figurek, cukierków, pralinek – czekoladą, wyrobem czekoladopodobnym a może polewą o smaku kakaowo-mlecznym?
  • Musisz wiedzieć o tym, że:
    • czekolada to wyrób otrzymany z wyrobów kakaowych i cukrów. Zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej, w tym nie mniej niż 18% tłuszczu kakaowego i nie mniej niż 14% beztłuszczowej suchej masy kakaowej;
    • czekolada mleczna jest wyrobem otrzymanym z wyrobów kakaowych, cukrów i mleka lub produktów mlecznych. Zawiera nie mniej niż 25% suchej masy kakaowej, 14% suchej masy mlecznej, 2,5% beztłuszczowej suchej masy kakaowe, 3,5% tłuszczu mlecznego oraz 25% całkowitej zawartości tłuszczu kakaowego i tłuszczu mlecznego;
    • czekolada biała jest wyrobem otrzymanym z tłuszczu kakaowego, cukrów i mleka lub produktów mlecznych, zawierającym nie mniej niż 20% tłuszczu kakaowego, 14% suchej masy mlecznej oraz 3,5% tłuszczu mlecznego;
    • czekoladą nie jest wyrób, w którym podczas produkcji tłuszcz kakaowy zastąpiono tłuszczem roślinnym w ilości wyższej niż 5% całkowitej masy produktu końcowego pomniejszonej o masę dodanych składników produktu. Jest to wyrób czekoladopodobny.
  • Sprawdź czy a jeśli tak, to jaki tłuszcz roślinny został dodany do czekolady. Zgodnie z przepisami prawa może to być:
    • lllipe, Borneo tallow lub Tengkawang – otrzymane z Shorea spp;
    • olej palmowy – otrzymany z Elaeis guineensis lub Elaeis olifera;
    • Sal – otrzymany z Shorea robusta;
    • Shea – otrzymany z Butyrospermum parkii;
    • Kokum gurgi – otrzymany z Garcinia indica;
    • Mango kernel – otrzymany z Mangifera indica.
  • Jeżeli do produkcji czekolady użyto tłuszcz roślinny inny niż kakaowy to w pobliżu nazwy musi być informacja „oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne”.
  • Zwróć uwagę na zawartość całkowitej suchej masy kakaowej (czyli mieszaniny miazgi kakaowej oraz tłuszczu kakaowego). Wśród informacji opisujących produkt szukaj określenia "masa kakaowa minimum ... %". Minimalna zawartości suchej masy kakaowej w czekoladzie to 35%, w czekoladzie mlecznej to 25%.
  • Pamiętaj im krótszy skład, tym lepszy produkt. Przeanalizuj, jakie surowce zostały wykorzystane do produkcji łakoci. W ich składzie mogą znajdować się dodatki do żywności np. emulgatory, substancje glazurujące, substancje konserwujące, substancje utrzymujące wilgoć, barwniki.
  • Zwróć uwagę, które składniki znajdują się na początku wykazu składników. Pamiętaj, że ich jest najwięcej w produkcie.
  • Trudno sobie wyobrazić jakiekolwiek słodycze bez słodkiego smaku. Zawsze sprawdź, który składnik determinuje słodycz łakoci – cukier trzcinowy, cukier a może syrop glukozowy lub syrop glukozo-fruktozowy. Syrop glukozo-fruktozowy to produkt, zawierający wolną glukozę i wolną fruktozę w różnych proporcjach, otrzymywany poprzez enzymatyczną lub kwaśną hydrolizę skrobi, np. pszennej lub kukurydzianej.
  • W przypadku łakoci z nadzieniem sprawdź, jaki udział w produkcie stanowi czekolada a jaki nadzienie.
  • Sprawdź, co determinuje walory smakowo zapachowe nadzienia - naturalne surowce czy aromaty i barwniki np. czy smak truskawek pochodzi od owocu czy zastosowanych aromatów, a smak wanilii od laski wanilii czy aromatu etylowaniliny.
  • Zwróć uwagę, co wpływa na barwę nadzienia łakoci - barwniki czy żywność o właściwościach barwiących.

Pamiętaj!

Brak opakowania nie może oznaczać braku informacji o produkcie.

Zawsze sprawdź jakie surowce zostały wykorzystane do wyprodukowania, przygotowania środka spożywczego. Wykaz składników znajdziesz na opakowaniu lub w przypadku produktów wprowadzanych do obrotu bez opakowania w miejscu sprzedaży – powinien być dostępny bez udziału osób trzecich.

Niezależnie od tego w jakiej formie produkt spożywczy wprowadzany jest do obrotu (opakowanie, luz) muszą mu towarzyszyć wymagane przepisami prawa informacje, które umożliwią konsumentowi dokonanie świadomego, zgodnego z własnymi przekonaniami wyboru.

W przypadku produktów wprowadzanych do obrotu bez opakowania informacje o produkcie powinny znaleźć się na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub zostać zaprezentowane w inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi.

Jest to prawo każdego konsumenta, także TWOJE!

BĄDŹ ŚWIADOMYM KONSUMENTEM – czytaj etykiety

Materiały

PORADNIK DLA KONSUMENTA - jak wybierać produkty spożywcze spełniające nasze oczekiwania - cz. 4
jak​_wybierac​_produkty​_spozywcze​_spelniajace​_nasze​_oczekiwania​_4.pdf 0.37MB
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
19.06.2023 12:58 Andrzej Giżyński
Pierwsza publikacja:
19.06.2023 12:58 Andrzej Giżyński
{"register":{"columns":[]}}