Obowiązek przekazywania informacji o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu.
05.03.2025
Przypominamy, że 31 marca 2025 r. upływa termin na przekazanie przez handlowców informacji dotyczących ilości wprowadzonych do obrotu w 2024 r. świeżych owoców i warzyw, objętych normami handlowymi Unii Europejskiej.
Informację w tym zakresie należy sporządzić na formularzu opracowanym przez Inspekcję i dostępnym na stronie https://www.gov.pl/web/ijhars/, w zakładce „Co robimy – Wzory dokumentów”.
Obowiązek przekazania informacji wynika z ustawy z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu.
Zgodnie z art. 17 ust. 1 ww. ustawy, handlujący świeżymi owocami i warzywami objętymi wymaganiami norm handlowych Unii Europejskiej, zobowiązani są przekazywać do Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę handlowca następujące informacje:
- o rozpoczęciu prowadzenia działalności w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami handlowymi Unii Europejskiej - nie później niż w dniu rozpoczęcia prowadzenia tej działalności,
- o ilości (wyrażonej w kilogramach) owoców lub warzyw objętych normami handlowymi Unii Europejskiej, wprowadzonych do obrotu w poprzednim roku kalendarzowym - w terminie do końca pierwszego kwartału roku następnego.
Handlowiec zobowiązany jest również przekazać do właściwego wojewódzkiego inspektora:
- informację o każdej zmianie danych, takich jak: imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres handlowca oraz rodzaj i zakres prowadzonej działalności - w terminie 7 dni od dnia dokonania zmiany,
- informację o zaprzestaniu prowadzenia działalności - w terminie 7 dni od jej zaprzestania.
Informację o zaprzestaniu prowadzenia działalności, należy przekazać na tym samym wzorze formularza.
Zwolnienie z obowiązku przekazywania informacji
Z obowiązku przekazywania wyżej wymienionych informacji zwolnieni są handlowcy, którzy:
- nie są zobowiązani do przestrzegania norm handlowych, lub
- prowadzą działalność w sektorze owoców i warzyw ograniczoną do ich przewozu, lub
- w poprzednim roku kalendarzowym wprowadzili do obrotu świeże owoce lub warzywa w ilości mniejszej niż 100 tys. kilogramów.
Więcej informacji dotyczących owoców i warzyw oraz obowiązków handlowców można znaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Materiały
F-9 Formularz przekazania informacji o rozpoczęciu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu.F-9_Formularz_przekazania_informacji_(plik_EXCEL)(3).xlsx 0.02MB F-9 Formularz przekazania informacji o rozpoczęciu lub zaprzestaniu prowadzenia działalności w zakresie obrotu świeżymi owocami i warzywami objętymi normami handlowymi oraz o ilości owoców i warzyw wprowadzonych do obrotu.
F-9_Formularz_przekazania_informacji_(WCAG_21)(2).docx 0.04MB
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu (Dz. U. z 2023 r. poz. 1318).