Struktura Organizacyjna WIJHARS
Wielkopolski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Zadania
- Wykonuje zadania i kompetencje Inspekcji określone w przepisach, zgodnie z kierunkami działania Inspekcji ustalonymi przez Głównego Inspektora;
- Reprezentuje Wojewódzki Inspektorat wobec Głównego Inspektora, Wojewody, innych jednostek i organów kontroli państwowej, a także wobec osób fizycznych i prawnych w sprawach objętych zakresem działania Wojewódzkiego Inspektoratu;
- Określa strukturę organizacyjną Wojewódzkiego Inspektoratu;
- Zatwierdza plany pracy Wojewódzkiego Inspektoratu i nadzoruje ich wykonanie;
- Wydaje decyzje i postanowienia w sprawach należących do zakresu działania i kompetencji Wojewódzkiego Inspektoratu;
- Wydaje akty prawa wewnętrznego: regulaminy, instrukcje i zarządzenia wewnętrzne;
- Zarządza kontrolę wewnętrzną w Wojewódzkim Inspektoracie i prowadzi nadzór nad jej przebiegiem;
- Podejmuje decyzje w sprawach pracowniczych dotyczących: zatrudniania, wynagradzania, awansów, kar i rozwiązywania umów o pracę;
- Sprawuje nadzór nad zachowaniem tajemnicy państwowej i służbowej, ochroną danych osobowych i ochroną informacji niejawnych;
- Udostępnia dane dotyczące wyników kontroli oraz inne informacje z zachowaniem przepisów o ochronie informacji niejawnych i o ochronie danych osobowych.
Zastępca Wielkopolskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Zadania
- Realizuje zadania w zakresie wyznaczonym przez Wojewódzkiego Inspektora i jest odpowiedzialny za merytoryczną stronę podjętych decyzji, działań oraz wykonanie zadań;
- Pełni obowiązki służbowe Wojewódzkiego Inspektora w razie jego nieobecności z wyłączeniem prawa do ustanawiania bądź zmiany wewnętrznych aktów prawnych oraz podejmowania decyzji kadrowych oraz finansowych.
Komórki organizacyjne:
Wydział Kontroli
Zadania
- Opracowywanie projektów planów pracy Wojewódzkiego Inspektoratu w zakresie realizacji zadań ustawowych Inspekcji;
- Nadzór nad jakością handlową artykułów rolno – spożywczych, a w szczególności:
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę,
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych sprowadzanych z zagranicy,
- dokonywanie oceny i wydawanie świadectw jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych,
- powiadamianie podpunktu krajowego punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (system RASFF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno – spożywczych,
- kontrola artykułów rolno – spożywczych, wyrobów winiarskich i wyrobów spirytusowych posiadających zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenia geograficzne, chronione nazwy pochodzenia albo gwarantowaną tradycyjną specjalność,
- kontrola oznakowania artykułu rolno-spożywczego informacją „produkt górski”,
- kontrola oznakowania artykułu rolno-spożywczego informacją „Produkt Polski”,
- kontrola żywności w rolniczym handlu detalicznym,
- kontrola oznakowania produktów GMO;
- kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno – spożywczych;
- Kontrola jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych w produkcji, dotycząca specyficznego sposobu żywienia i warunków chowu zwierząt, jeżeli informacja w tym zakresie została zadeklarowana przy wprowadzaniu artykułu rolno – spożywczego do obrotu;
- Kontrola prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Nadzór w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do: mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych, tusz innych zwierząt i mięsa pochodzącego z bydła poniżej 12 miesiąca życia;
- Kontrola świeżych owoców i warzyw na zgodność z przepisami Unii Europejskiej;
- Kontrola w obrocie detalicznym pasz przeznaczonych dla zwierząt domowych;
- Realizacja zadań objętych wspólną organizacją rynku wina na podstawie przepisów Unii Europejskiej;
- Zwalnianie z obowiązku znakowania jaj przeznaczonych do przemysłu spożywczego;
- Wykonywanie innych zadań określonych w odrębnych przepisach, a w szczególności w ustawach:
- o rolnictwie ekologicznym,
- o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu,
- o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji,
- rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych;
- Przygotowywanie projektów decyzji administracyjnych;
- Opracowywanie informacji o wynikach kontroli, okresowych sprawozdań statystycznych i zestawień z zakresu prac wydziału;
- Wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora lub jego Zastępcę.
Wydział Organizacyjno-Administracyjny
Zadania
- Prowadzenie gospodarki finansowej;
- Opracowywanie planów dochodów i wydatków budżetowych oraz zakupów inwestycyjnych;
- Sporządzanie sprawozdań budżetowych, finansowych i statystycznych;
- Prowadzenie spraw rachunkowo-kasowych, operacji bankowych i księgowości;
- Prowadzenie spraw związanych z wynagradzaniem pracowników;
- Rozliczanie delegacji służbowych pracowników;
- Prowadzenie spraw związanych z obsługą sekretariatu, archiwum oraz samochodów służbowych;
- Prowadzenie rejestru skarg i wniosków;
- Prowadzenie spraw osobowych, socjalno-bytowych i BHP pracowników;
- Prowadzenie spraw szkolenia zawodowego pracowników;
- Prowadzenie spraw związanych z zamówieniami publicznymi i zaopatrzeniem jednostki;
- Przygotowanie techniczne narad i szkoleń;
- Prowadzenie ewidencji środków trwałych;
- Przygotowywanie projektów zarządzeń, umów;
- Prowadzenie nadzoru nad przestrzeganiem przepisów prawa pracy, porządku i dyscypliny pracy;
- Wykonywanie innych prac zlecanych przez Wojewódzkiego Inspektora lub jego Zastępcę.
Samodzielne Stanowiska Pracy:
Pełnomocnik do spraw Ochrony Informacji Niejawnych
Zadania
- Ochrona informacji, które wymagają ochrony przed nieuprawnionym ujawnieniem jako stanowiące tajemnicę państwową lub służbową, niezależnie od formy i sposobu ich wyrażania, także w trakcie ich opracowania w tym zapewnienie ochrony systemów i sieci teleinformatycznych, w których są przetwarzane informacje niejawne;
- Opracowanie i bieżąca aktualizacja dokumentacji obronnej na okres zewnętrznego zagrożenia i wojny, realizacja zadań obronnych związanych z pozamilitarnymi przygotowaniami Inspektoratu do działań na czas wewnętrznego zagrożenia państwa, a także w czasie wojny;
- Wykonywanie zadań Inspektora Ochrony Danych, w szczególności monitorowanie przestrzegania przepisów o ochronie danych w tym danych osobowych.
Samodzielne Stanowisko Pracy do spraw Ewidencji i Informacji Publicznej
Zadania
- Prowadzenie ewidencji podmiotów gospodarczych w zakresie objętym przepisami ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz handlowców wprowadzających do obrotu owoce i warzywa świeże;
- Prowadzenie rejestru rzeczoznawców i spraw związanych z nadawaniem uprawnień rzeczoznawcom w zakresie pobierania próbek i ustalania klas jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
- Prowadzenie Biuletynu Informacji Publicznej oraz rejestru wniosków o udzielenie informacji publicznej i spraw z tym związanych;
- Prowadzenie ewidencji przepisów prawnych polskich i UE;
- Wykonywanie innych prac zleconych przez Wojewódzkiego Inspektora lub jego Zastępcę.
Informacje o publikacji dokumentu
- Pierwsza publikacja:
- 17.10.2024 12:42 Renata Roszewska
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Maria Jaśkiewicz
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Struktura Organizacyjna WIJHARS | 1.0 | 17.10.2024 12:42 Renata Roszewska |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP