W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Usługi laboratoryjne

Kierownik Działu Laboratoryjnego

mgr inż. Marta Zielińska
e-mail: m.zielinska@wsse.krakow.pl

Sekretariat Działu Laboratoryjnego
e-mail: dzlab@wsse.krakow.pl


Badania i pomiary wykonywane są w trzech lokalizacjach:

KRAKÓW – Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
                     ul. Prądnicka 76, 31-202 Kraków

TARNÓW – Oddział Laboratoryjny w Tarnowie
                     ul. Mościckiego 10, 33-100 Tarnów

WADOWICE – Oddział Laboratoryjny w Wadowicach
                          ul. Teatralna 2, 34-100 Wadowice

 

Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Krakowie, realizuje zadania Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego poprzez wykonywanie badań laboratoryjnych i pomiarów, które służą ochronie zdrowia ludzkiego przed wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiska oraz zapobieganiu powstawania chorób zakaźnych i zawodowych.

Badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel,  zgodnie z polskimi i międzynarodowymi normami oraz własnymi procedurami badawczymi, z wykorzystaniem najnowszych technik badawczych, zgodnie z systemem zarządzania i dobrą praktyką laboratoryjną, a jakość świadczonych usług potwierdzana jest w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości.

Laboratorium spełnia wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących” i posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji.

Certyfikat Akredytacji nr AB 601
Zakres Akredytacji Nr AB 601 wydanie 23 z 08.04.2024

Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 1/LFZ,LFI w obszarze oznaczania zawartości metali i innych pierwiastków w żywności metodami FAAS, HG AAS, CV AAS, ET AAS
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 2/LFZ,LFI w obszarze oznaczania zawartości mikotoksyn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, barwników, środków słodzących, konserwantów, kofeiny oraz witamin w żywności metodami HPLC-DAD, HPLC-FLD
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 3/LZ w obszarze badań mikrobiologicznych żywności i kosmetyków
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 4/LZW w obszarze badań mikrobiologicznych wody i żywności
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 5/LZ w obszarze oznaczania zawartości witaminy C, liczby kwasowej, liczby nadtlenkowej, dwutlenku siarki, azotu (białka z obliczeń) w żywności metodą miareczkową

{"register":{"columns":[]}}