Badanie żywności
Badanie żywności
Laboratorium nie przyjmuje do badań żywności niewłaściwej jakości dostarczanej przez
konsumentów w ramach skargi konsumenta, ponieważ nie może być ona uznana za próbkę
do badań.
- Badanie próbek na zlecenie realizowane jest na podstawie:
Zlecenia jednorazowego – płatność przelewem (pod warunkiem dostarczenia do Sekretariatu
Technicznego OBŻPU dokumentów potwierdzających prowadzenie działalności gospodarczej)
lub osobiście (płatność wyłącznie gotówką ) po wykonaniu badań – do pobrania w zakładce –
„Zlecenia na badania”.
Ułatwieniem wypełnienia na miejscu „Zlecenia na badania” będzie posiadanie pieczątki,
potwierdzającej identyfikację prowadzonej działalności (dane do faktury).
- Próbki do badań przyjmowane są od klienta indywidualnego po wcześniejszym uzgodnieniu
telefonicznym w dniach:
poniedziałek, wtorek - w godzinach 8:00 - 14:00 w Sekretariacie Technicznym OBŻPU
(VI piętro, pok. 629)
W inne dni tylko po ustaleniu telefonicznym lub osobiście w laboratorium.
badania mikrobiologiczne - tel. 89 524 84 14,
badania fizykochemiczne - tel. 89 524 83 01
- Oddział Badania Żywności, Przedmiotów Użytku nie pobiera próbek do badań.
Przyjmuje próbki dostarczone przez klienta.
- Próbki do badań powinny spełniać następujące kryteria:
- w opakowaniach oryginalnych powinny być:
- fabrycznie zamknięte;
- opakowanie nieuszkodzone, czyste, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem;
- bez widocznych cech zepsucia;
- czytelnie oznakowane, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta / właściciela próbki.
- próbka w innym opakowaniu powinna być:
- napełniona nie więcej niż do ¾ swojej pojemności w celu uniknięcia wycieku próbki;
- posiadać czytelnie oznakowane, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta
/ właściciela próbki; - bez widocznych cech zepsucia;
- opakowanie nieuszkodzone, bez oznak wycieku, czyste, zabezpieczone przed wtórnym
zanieczyszczeniem.
- Próbki powinny trafić do Laboratorium w terminie przydatności do spożycia (przed upływem daty
minimalnej trwałości).
- Minimalna masa lub objętość próbki produktu żywnościowego przeznaczonego do badań
mikrobiologicznych wynosi 200 g lub 200 ml. W szczególnych przypadkach dopuszcza się mniejszą
wielkość próbki, po uzgodnieniu z laboratorium. Wielkość próbki żywności oraz materiałów
i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań fizyko-chemicznych jest zależna od kierunku badań
i powinna być zgodna z obowiązującymi przepisami lub uzgodniona z laboratorium.
- Próbki środków spożywczych nietrwałych winny być przetransportowane do laboratorium
w warunkach chłodniczych, zgodnie z deklaracją producenta, a przy braku deklaracji producenta
w temperaturze 3oC ± 2oC, w możliwie najkrótszym czasie od momentu pobrania. Próbki
produktów mrożonych nie powinny być rozmrożone.
- Za wykonane badanie wystawiana jest faktura VAT zgodnie z aktualnym cennikiem (dostępnym
do wglądu w Laboratorium WSSE w Olsztynie w OBŻPU). Orientacyjną cenę za badania
Laboratorium podaje również telefonicznie.
- Wydawanie sprawozdań z badań od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 14.00 – czas
oczekiwania jest uzależniony od rodzaju badanej próbki i zakresu badania.
Zapraszamy Państwa również do wypełnienia naszej ankiety, która umożliwi lepszą współpracę
z Laboratorium oraz pozwoli spełnić Państwa oczekiwania w związku z oferowanymi przez nas
usługami.
Materiały
F03_PO-OBŻ-02 Ankieta z dn. 27-04-2022F03_PO-OBŻ-02_Ankieta_z_dn_27-04-2022.pdf 0.10MB