Prezentacja laboratorium
Od grudnia 2003 roku Laboratorium Badań Środowiskowych i Żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie posiada Certyfikat Akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji nr AB 451 potwierdzający spełnienie wymagań normy
PN-EN ISO/IEC 17025 oraz kompetencje techniczne w zakresie akredytowanych metod badawczych.
Do podstawowych zadań Laboratorium należy:
- Badanie próbek wody, żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz badania środowiskowe w tym:
- wykonywanie badań mikrobiologicznych oraz fizyko-chemicznych wody
w ramach monitoringu wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, - wykonywanie badań mikrobiologicznych wody z kąpielisk i miejsc okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli w ramach oceny jakości wody,
- wykonywanie badań mikrobiologicznych oraz fizyko-chemicznych wody
na pływalniach w ramach oceny jakości wody, - wykonywanie badań mikrobiologicznych oraz fizyko-chemicznych wody mineralnej, źródlanej i stołowej,
- badanie parazytologiczne piasku z piaskownic i plaż, wyłącznie w ramach interwencji na zlecenie właściwego miejscowo PPIS,
- badanie produktów żywnościowych, dodatków do żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością pod względem fizycznym, chemicznym, mikrobiologicznym i oceny organoleptycznej w ramach urzędowej kontroli i monitoringu,
- wykonywanie testów specjalistycznych aparatów rtg do zdjęć wewnątrzustnych,
- wykonywanie pomiarów pól elektromagnetycznych w przestrzeni pracy,
- wykonywanie innych badań, w ramach możliwości technicznych Laboratorium, wynikających z realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Pobieranie próbek do badań.
- Realizacja Polityki Jakości w Laboratorium oraz ciągłe doskonalenie systemu zarządzania zgodnego z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 oraz dokumentami PCA.
- Współpraca z komórkami organizacyjnymi Wojewódzkiej Stacji w zakresie realizacji zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Laboratorium zatrudnia fachowy personel z wieloletnim doświadczeniem zawodowym, który podnosi swoje kwalifikacje poprzez udział w szkoleniach, zdobywanie specjalizacji zawodowych oraz kierunkowe studia podyplomowe.
Laboratorium od wielu lat współpracuje z różnymi placówkami naukowo - badawczymi korzystając z ich doświadczeń i pomocy merytorycznej. Laboratorium współpracuje również z Gdańską Fundacją Wody, Laboratoriami innych Wojewódzkich Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych oraz Laboratorium Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Olsztynie.
Od początku istnienia Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie
związana jest z Państwowym Zakładem Higieny w Warszawie (aktualnie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny - Państwowy Instytut Badawczy).
Od 1994 roku WSSE w Olsztynie jest członkiem Klubu Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB.
W zakresie budowy systemu zarządzania oraz wykonywania badań personel Laboratorium szkolony jest na kursach organizowanych między innymi przez:
- Polskie Centrum Akredytacji,
- CE2 Centrum Edukacji w Lublinie,
- Klub Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB,
- Gdańska Fundacja Wody Centrum Szkoleniowe,
- MAAG Lab-Kompetencje,
- Centrum Naukowo-Techniczne A2K CeNT s.c.,
- Centralny Instytut Ochrony Pracy w Warszawie,
- Centralne Laboratorium Ochrony Radiologicznej w Warszawie,
- Polskie Towarzystwo Badań Radiacyjnych im. Marii Skłodowskiej-Curie,
- Politechnika Gdańska,
- Politechnika Krakowska,
- Instytut Medycyny Pracy w Łodzi.
Laboratorium Badań Środowiskowych i Żywności w latach 2003-2009, z funduszy UE w ramach projektów Phare i Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury oraz z Funduszu Ochrony Środowiska, doposażone zostało w nowoczesny sprzęt analityczny umożliwiający rozszerzenie badań żywności i wody. Laboratorium otrzymało między innymi kompletne wyposażenie pozwalające na prowadzenie badań mikrobiologicznych żywności techniką PCR (polimerazowej reakcji łańcuchowej).
Co roku Laboratorium korzysta z dofinansowania zakupów wyposażenia pomiarowego z WFOŚiGW lub NFOŚiGW. Dzięki temu wdrożono nowe kierunki badań między innymi:
- identyfikację i oznaczanie swoistego DNA dla werotoksycznych Escherichia coli techniką PCR i real-time PCR,
- stwierdzenie obecności materiału genetycznego norowirusów w próbkach żywności
i w próbkach środowiskowych, - stwierdzenie obecności materiału genetycznego wirusowego zapalenia wątroby typ A metodą real-time RT-PCR,
- stwierdzenie obecności enterotoksyn gronkowcowych A, B, C, D i E w produktach żywnościowych i izolatach bakteryjnych techniką ELISA,
- rozszerzono badania dotyczące oznaczania mykotoksyn w próbkach żywności
z wykorzystaniem technik HPLC i HPLC/MS, - rozszerzono badania dotyczące oznaczania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w próbkach wody i żywności z wykorzystaniem technik HPLC.
Laboratorium poszerza swój zakres badań dostosowując go do nowych wydań norm i rozporządzeń.
Od 2012 roku laboratorium jako jedno z pierwszych laboratoriów w ramach inspekcji sanitarnej wykonuje akredytowane badania w kierunku wykrywania obecności shigatoksycznych Escherichia coli STEC w próbkach żywności przy użyciu technik biologii molekularnej.
W 2019 roku Ministerstwo Środowiska nadało Laboratorium Badań Środowiskowych i Żywności statut Zakładu Inżynierii Genetycznej. To jedyne laboratorium w ramach
inspekcji sanitarnej posiadające zezwolenie na prowadzenie prac przy użyciu mikroorganizmów modyfikowanych genetycznie - GMM.
W laboratorium prowadzone są badania akredytowaną metodą genetyczną w kierunku wykrywania obecności wirusów WZW typu A oraz norowirusów NoV GI, GII w owocach miękkich oraz w warzywach liściastych dla próbek z woj. warmińsko-mazurskiego, jak również dla próbek z innych województw.
Laboratorium uczestniczy w krajowych i międzynarodowych programach badań międzylaboratoryjnych, ciągle rozszerzając zakres badań, szczególnie związanych z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury analitycznej dostosowując metody badań do najnowszych europejskich i międzynarodowych norm metodycznych.
Wszystko to daje gwarancję pracy Laboratorium Badań Środowiskowych i Żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie na dobrym profesjonalnym poziomie i sprawia, że wyniki badań są rzetelne, wiarygodne i użyteczne.