Komitet do spraw Kontroli Żywności w Imporcie i Eksporcie oraz Systemów Certyfikacji (CCFICS)
Zakres kompetencji:
- opracowywanie zasad i wytycznych dla systemów kontroli oraz certyfikacji importu i eksportu żywności,
- opracowywanie zasad i wytycznych dotyczących stosowania środków przez właściwe organy krajów wywozu i przywozu,
- opracowywanie wytycznych dotyczących wykorzystywania systemów zapewnienia jakości w celu zagwarantowania zgodności środków spożywczych z wymogami,
- opracowywanie wytycznych do wykorzystywania systemów zapewnienia jakości w celu promocji uznawania tych systemów a w konsekwencji ułatwiania handlu produktami żywnościowymi na podstawie dwustronnych i wielostronnych porozumień,
- opracowywanie wytycznych i kryteriów dotyczących formatu, treści deklaracji i języka oficjalnych certyfikatów wymaganych przez kraje w celu globalnej harmonizacji,
- opracowywanie zaleceń dotyczących wymiany informacji na temat kontroli importu i eksportu żywności,
- konsultowanie się z innymi międzynarodowymi organizacjami zajmującymi się kwestiami kontroli żywności i systemami certyfikacji,
- rozpatrywanie innych spraw powierzonych przez Komisję dotyczących systemów kontroli żywności i certyfikacji.
Kraj goszczący: Australia