W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komitet do spraw Kontroli Żywności w Imporcie i Eksporcie oraz Systemów Certyfikacji (CCFICS)

Zakres kompetencji:

  • opracowywanie zasad i wytycznych dla systemów kontroli oraz certyfikacji importu i  eksportu żywności,
  • opracowywanie zasad i wytycznych dotyczących stosowania środków przez właściwe organy krajów wywozu i przywozu, 
  • opracowywanie wytycznych dotyczących wykorzystywania systemów zapewnienia jakości w celu zagwarantowania zgodności środków spożywczych z wymogami, 
  • opracowywanie wytycznych do wykorzystywania systemów zapewnienia jakości w  celu promocji uznawania tych systemów a w konsekwencji ułatwiania handlu produktami żywnościowymi na podstawie dwustronnych i wielostronnych porozumień,
  • opracowywanie wytycznych i kryteriów dotyczących formatu, treści deklaracji i języka oficjalnych certyfikatów wymaganych przez kraje w celu globalnej harmonizacji, 
  • opracowywanie zaleceń dotyczących wymiany informacji na temat kontroli importu i  eksportu żywności,
  • konsultowanie się z innymi międzynarodowymi organizacjami zajmującymi się kwestiami kontroli żywności i systemami certyfikacji,
  • rozpatrywanie innych spraw powierzonych przez Komisję dotyczących systemów kontroli żywności i certyfikacji.

Kraj goszczący: Australia

{"register":{"columns":[]}}