Zadania komitetów KKŻ
- Komitet do spraw Zasad Ogólnych (CCGP)
- Komitet do spraw Substancji Dodatkowych do Żywności (CCFA)
- Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności (CCCF)
- Komitet do spraw Higieny Żywności (CCFH)
- Komitet do spraw Znakowania Żywności (CCFL)
- Komitet do spraw Kontroli Żywności w Imporcie i Eksporcie oraz Systemów Certyfikacji (CCFICS)
- Komitet do spraw Pozostałości Pestycydów (CCPR)
- Komitet do spraw Pozostałości Leków Weterynaryjnych w Żywności (CCRVDF)
- Komitet do spraw Metod Analiz i Próbkobrania (CCMAS)
- Komitet do spraw Żywienia oraz Żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów Żywieniowych (CCNFSDU)
- Komitet do spraw Świeżych Owoców i Warzyw (CCFFV)
- Komitet do spraw Przetworzonych Owoców i Warzyw (CCPFV)
- Komitet do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH)
- Komitet do spraw Tłuszczów i Olejów (CCFO)
- Komitet do spraw Zbóż i Roślin Strączkowych (CCPL)
- Międzyrządowa Grupa Zadaniowa ds. Oporności na Leki Przeciwdrobnoustrojowe (TFAMR)
- Komitet Regionalny dla Europy (CCEURO)
Normy Komisji Kodeksu Żywnościowego opracowywane są przez ciała pomocnicze Komisji. Są to stałe komitety ogólne, branżowe i regionalne oraz międzyrządowe grupy zadaniowe, których najważniejsze zadania przedstawiono powyżej. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu kompetencji i zadań komitetów znajdują się na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego.