Komitet do spraw Metod Analiz i Próbkobrania (CCMAS)
Zakres kompetencji:
- definiowanie kryteriów dotyczących kodeksowych metod analiz i próbkobrania,
- sprawowanie funkcji organu koordynującego w ramach Komisji Kodeksu Żywnościowego określającego metody analiz i próbkobrania wraz z innymi międzynarodowymi organizacjami pracującymi nad metodami analiz i próbkobrania oraz systemami zapewniania jakości dla laboratoriów,
- określanie, na podstawie ostatecznych zaleceń przedłożonych mu przez właściwe organizacje, referencyjnych metod analiz i próbkobrania odpowiednich dla norm kodeksowych, które mają zastosowanie do środków spożywczych,
- rozważanie, poprawianie i zatwierdzanie metod analiz i próbkobrania zaproponowanych przez komitety branżowe z wyjątkiem metod analiz i próbkobrania pozostałości pestycydów lub leków weterynaryjnych w żywności (ocena jakości mikrobiologicznej i bezpieczeństwa żywności oraz ocena specyfikacji substancji dodatkowych do żywności nie wchodzą w zakres kompetencji tego komitetu),
- opracowywanie planów i procedur próbkobrania,
- rozważanie problemów związanych z próbkobraniem i analizą przedstawionych przez Komisję lub jeden z komitetów,
- określanie procedur, protokołów, wytycznych lub powiązanych tekstów do oceny biegłości laboratoriów żywności, a także systemów zapewniania jakości dla laboratoriów.
Kraj goszczący: Węgry