Komitet Regionalny dla Europy (CCEURO)
Zakres kompetencji:
- pełni ogólną rolę koordynacyjną dla regionu,
- określa problemy i potrzeby regionu dotyczące norm żywnościowych i kontroli żywności,
- promuje wzajemną wymianę informacji na temat proponowanych inicjatyw regulacyjnych i problemów wynikających z kontroli żywności oraz stymuluje wzmocnienie infrastruktury kontroli żywności,
- zaleca Komisji opracowanie norm dotyczących produktów będących przedmiotem zainteresowania dla regionu, w tym produktów uznanych przez Komitet za mające potencjał na rynku międzynarodowym,
- opracowuje regionalne normy dotyczące produktów spożywczych będących przedmiotem w handlu wewnątrz regionu,
- informuje Komisję o wszelkich aspektach jej pracy mających szczególne znaczenie dla regionu,
- wspiera koordynację wszystkich regionalnych prac dotyczących norm żywnościowych podejmowanych przez międzynarodowe organizacje rządowe i pozarządowe w regionie,
- promuje stosowanie norm kodeksowych i powiązanych tekstów przez członków.
Kraj goszczący: Państwo będące aktualnym koordynatorem regionalnym
Polska była Koordynatorem dla Regionu Europy w latach 2009 - 2013.