W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komitet Regionalny dla Europy (CCEURO)

Zakres kompetencji:

  • pełni ogólną rolę koordynacyjną dla regionu,
  • określa problemy i potrzeby regionu dotyczące norm żywnościowych i kontroli żywności,
  • promuje wzajemną wymianę informacji na temat proponowanych inicjatyw regulacyjnych i problemów wynikających z kontroli żywności oraz stymuluje wzmocnienie infrastruktury kontroli żywności,
  • zaleca Komisji opracowanie norm dotyczących produktów będących przedmiotem zainteresowania dla regionu, w tym produktów uznanych przez Komitet za mające potencjał na rynku międzynarodowym,
  • opracowuje regionalne normy dotyczące produktów spożywczych będących przedmiotem w handlu wewnątrz regionu,
  • informuje Komisję o wszelkich aspektach jej pracy mających szczególne znaczenie dla regionu,
  • wspiera koordynację wszystkich regionalnych prac dotyczących norm żywnościowych podejmowanych przez międzynarodowe organizacje rządowe i pozarządowe w regionie,
  • promuje stosowanie norm kodeksowych i powiązanych tekstów przez członków.

Kraj goszczący: Państwo będące aktualnym koordynatorem regionalnym
Polska była Koordynatorem dla Regionu Europy w  latach 2009 - 2013.
 

{"register":{"columns":[]}}