Usługi laboratoryjne
Kierownik Działu Laboratoryjnego
mgr inż. Marta Zielińska
e-mail: m.zielinska@wsse.krakow.pl
Sekretariat Działu Laboratoryjnego
e-mail: dzlab@wsse.krakow.pl
Badania i pomiary wykonywane są w trzech lokalizacjach:
KRAKÓW – Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
ul. Prądnicka 76, 31-202 Kraków
TARNÓW – Oddział Laboratoryjny w Tarnowie
ul. Mościckiego 10, 33-100 Tarnów
WADOWICE – Oddział Laboratoryjny w Wadowicach
ul. Teatralna 2, 34-100 Wadowice
Dział Laboratoryjny Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Krakowie, realizuje zadania Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego poprzez wykonywanie badań laboratoryjnych i pomiarów, które służą ochronie zdrowia ludzkiego przed wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiska oraz zapobieganiu powstawania chorób zakaźnych i zawodowych.
Badania wykonywane są przez doświadczony i kompetentny personel, zgodnie z polskimi i międzynarodowymi normami oraz własnymi procedurami badawczymi, z wykorzystaniem najnowszych technik badawczych, zgodnie z systemem zarządzania i dobrą praktyką laboratoryjną, a jakość świadczonych usług potwierdzana jest w krajowych i międzynarodowych badaniach biegłości.
Laboratorium spełnia wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025:2018-02 „Ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących” i posiada akredytację Polskiego Centrum Akredytacji.
Zakres Akredytacji Nr AB 601 wydanie 23 z 08.04.2024
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 1/LFZ,LFI w obszarze oznaczania zawartości metali i innych pierwiastków w żywności metodami FAAS, HG AAS, CV AAS, ET AAS
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 2/LFZ,LFI w obszarze oznaczania zawartości mikotoksyn, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, barwników, środków słodzących, konserwantów, kofeiny oraz witamin w żywności metodami HPLC-DAD, HPLC-FLD
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 3/LZ w obszarze badań mikrobiologicznych żywności i kosmetyków
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 4/LZW w obszarze badań mikrobiologicznych wody i żywności
Lista badań prowadzonych w ramach elastycznego zakresu akredytacji nr 5/LZ w obszarze oznaczania zawartości witaminy C, liczby kwasowej, liczby nadtlenkowej, dwutlenku siarki, azotu (białka z obliczeń) w żywności metodą miareczkową