Wykaz tematów badawczych z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2020 roku
Uniwersytet Warmińsko – Mazurski
1. Planowanie upraw roślin paszowych i optymalizacja produkcji ekologicznej pasz w tym zasady ich przygotowania na poziomie gospodarstwa. Opracowanie przewodnika dobrych praktyk.
(http://www.uwm.edu.pl/wksir/systemy/badania/raporty)
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
1. Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn występowania w surowcach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postepowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom..
(https://krwil.pl/download/reports/Warzywnictwo_ekologiczne_w_tym_uprawa_ziol_SGGW_2020_SUPLEMENT.pdf)
2. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej.
(http://pir.sggw.pl/PRODUKTY_2020.pdf)
Instytut Ogrodnictwa
1. Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: Badania w zakresie możliwości wykorzystania substancji podstawowych w ochronie warzyw i ziół w uprawie ekologicznej. Możliwość wykorzystania substancji podstawowych w ograniczaniu występowania chorób bakteryjnych w ekologicznej prasie pieczarki.
2. Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji nasiennej polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie prowadzenia produkcji nasiennej upraw warzywniczych w systemie rolnictwa ekologicznego. Opracowanie technologii produkcji nasiennej cebuli w systemie rolnictwa ekologicznego z uwzględnieniem zasad dobrej praktyki oraz możliwości zwiększenia potencjału plonotwórczego roślin nasiennych.
3. Sadownictwo metodami ekologicznymi: Badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie ekologicznych upraw sadowniczych..
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin
1. Uprawy polowe metodami ekologicznymi: produkcja ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności lub tolerancji na choroby. Opracowanie technologii produkcji nasion odmiany mieszańcowej (F1) kukurydzy i odmiany pszenżyta dla gospodarstw ekologicznych.
(http://ihar.edu.pl/opracowanie_technologii_produkcji_nasion_odmiany_mieszancowej_.php?panel=1)
Instytut Ochrony Roślin
1. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi: badania nad wpływem termicznych procesów technologicznych (np.: suszenie, prażenie, słodowanie, pieczenie, liofilizacja) na występowanie lub koncentrację substancji niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
(https://www.ior.poznan.pl/1816,aktualne)
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa
1. Ocena przydatności nowych odmian zbóż̇ do uprawy w rolnictwie ekologicznym. Badania nad doborem odmian zbóż ozimych : pszenicy, żyta, pszenżyta.
2. Ocena przydatności nowych odmian zbóż̇ do uprawy w rolnictwie ekologicznym. Badania nad przydatnością odmian zbóż jarych do uprawy w rolnictwie ekologicznym w ramach Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego - EDO dla zbóż jarych.
(http://www.iung.pulawy.pl/images/pdf/Sprawozdania/Sprawozd-eko_IUNG_EDO_Feledyn-Szewczyk_2020.pdf)
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego
1. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi. Optymalizacja technologii procesów przetwórstwa mięsa, mleka i produktów akwakultury z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Zastosowanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego do optymalizacji procesu produkcji ekologicznych twarogów.
Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie RYBACKI ZAKŁAD DOŚWIADCZALNY w Żabieńcu
1. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Badania w zakresie optymalizacji warunków ekologicznej produkcji pstrąga, z uwzględnieniem zasad wytwarzania ekologicznych mieszanek paszowych na poziomie gospodarstwa rolnego oraz zapobiegania i zwalczania występowania chorób i pasożytów.
(https://zabieniec.blaszczak.biz.pl/projekty/realizowane-rojekty/projekt-1/
UNIWERSYTET PRZYRODNICZY w Lublinie
1. Sadownictwo metodami ekologicznymi: Badania w zakresie wykorzystania substancji podstawowych w ochronie ekologicznych upraw sadowniczych.
(https://www.up.lublin.pl/files/ogrodnictwo/sprawozdanie_za_rok_2020.pdf)
Materiały
Do pobraniaWyniki_badań_z_zakresu_rolnictwa_ekologicznego_realizowanych_w_2020_roku.pdf 6.17MB