W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkcja i rolnictwo ekologiczne – dowiedz się więcej

Infografika - Kupuj świadomie

Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej

Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej

Logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej to połączenie dwóch symboli: flagi europejskiej oraz liścia, który symbolizuje naturę i ideę zrównoważonego rozwoju. Logo produkcji ekologicznej UE ułatwia konsumentom rozpoznanie produktów ekologicznych i pomaga rolnikom we wprowadzaniu ich do obrotu w całej UE. Powyższe logo daje konsumentom pewność co do pochodzenia i jakości kupowanej żywności i napojów, a jego obecność na produkcie oznacza, że produkt ten jest zgodny z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej, tzn. jest produktem ekologicznym.

Konsumencie! 

Wybierając produkt z logo produkcji ekologicznej UE , masz pewność, że produkt:

  • spełnia restrykcyjne warunki dotyczące metody produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania,
  • powstał z ekologicznych i naturalnych składników,
  • nie zawiera sztucznych dodatków ani polepszaczy,
  • jest kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji,
  • powstał z poszanowaniem dla środowiska i dobrostanu zwierząt.

Produkcja, rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne

Produkcja i rolnictwo ekologiczne stanowią najbardziej przyjazną dla środowiska metodę produkcji. Można śmiało podkreślić, że produkcja ekologiczna jest trendem światowym – wyraźnie zaznaczyła to Komisja Europejska zarówno w strategii na rzecz bioróżnorodności, jak i w strategii „Od pola do stołu” (Farm to Fork). Bardzo często podkreśla się wielofunkcyjną naturę produkcji ekologicznej, ponieważ z jednej strony jest to system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne, co z kolei przyczynia się do osiągania szeroko rozumianych korzyści rolnośrodowiskowych, z drugiej jednak strony, produkcja ekologiczna jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku i rosnącą świadomość konsumentów. Zauważono, że po wielkiej fascynacji świata produkcją żywności w warunkach przemysłowych - konsument coraz częściej poszukuje żywności powstałej w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych.

Zatem, sektory rolnictwa ekologicznego i przetwórstwa ekologicznego to bardzo ważne obszary, które wymagają stałego wsparcia i ciągłych zmian ukierunkowanych na zwiększanie udziału zarówno ekologicznej produkcji rolnej, jak i produktów ekologicznych na rynku.

W 2023 r. działalność w sektorze produkcji ekologicznej prowadziło 23  995 producentów ekologicznych. Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła 636 021,41 ha. Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały uprawy zbóż. Na drugim miejscu znajdowały się rośliny okopowe, przemysłowe, dalej warzywa, owoce i orzechy. W 2023 r. względem 2022 r. w obszarze ekologicznej produkcji zwierzęcej znacząco zwiększyła się produkcja mleka krowiego oraz wzrosło pogłowie zwierząt, szczególnie drobiu.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dąży do tego, aby w Polsce odbywała się nie tylko produkcja pierwotna żywności ekologicznej, ale również, aby dynamicznie rozwijała się produkcja ekologicznej żywności przetworzonej. Przetwórstwo produktów ekologicznych daje rolnikom możliwość osiągnięcia wyższych dochodów poprzez skracanie łańcuchów dostaw, wpływa pozytywnie na budowanie relacji handlowych oraz zwiększenie liczby miejsc pracy na obszarach wiejskich.

System kontroli żywności ekologicznej

Żywność wytworzona metodami ekologicznymi to żywność bez GMO, syntetycznych nawozów, niedozwolonych, chemicznych oprysków i środków ochrony roślin, która powstała z poszanowaniem dla środowiska naturalnego i dobrostanu zwierząt. To produkty kontrolowane na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji.​​​​​​

Producencie/Rolniku!

W tym miejscu znajdziesz najważniejsze informacje dotyczące zasad produkcji ekologicznej, potrzebne każdemu wchodzącemu do systemu rolnictwa ekologicznego

Warto wiedzieć, że rozwój produkcji ekologicznej został wskazany jako jeden z głównych celów polityki UE na przyszłe lata. Polska przygotowała szereg narzędzi służących realizacji tego celu, opisanych szczegółowo w przyjętym i opublikowanym Ramowym Planie Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030.

Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego na lata 2021-2030 i jego działania mają na celu rozwój produkcji ekologicznej na wszystkich etapach łańcucha żywności i rozwój rynku produktów ekologicznych w Polsce oraz przeznaczenie do 2030 r. co najmniej 7% powierzchni użytków rolnych objętych systemem produkcji ekologicznej.

Wsparcie sektora rolnictwa ekologicznego zaplanowano dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego od pola do stołu, począwszy od wsparcia rolników w obszarze produkcji rolnej surowców i przetwórstwa, poprzez działania wspierające inwestycje i potencjał rynkowy, w tym małych i średnich gospodarstw, skracanie łańcucha dostaw, działania kształtujące popyt i zaufanie konsumentów do produktów ekologicznych i produkcji ekologicznej, aż po wsparcie integracji branży oraz krajowego doradztwa rolniczego.

Działania informacyjno-edukacyjne Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące produkcji i rolnictwa ekologicznego

Ich celem jest m.in.:

  • edukacja konsumentów #KupujŚwiadomie PRODUKT EKOLOGICZNY,
  • informowanie rolników i producentów żywności ekologicznej/planujących przejście z konwencjonalnych metod na ekologiczne - o możliwościach i warunkach produkcji żywności certyfikowanej oznaczonej logo Produkcji Ekologicznej UE,
  • edukacja dzieci pod hasłem „skąd się biorą produkty ekologiczne”,
  • konkursy ekologiczne.

Podstawa prawna

Rosnące zainteresowanie konsumentów to większe możliwości sprzedaży produktów ekologicznych. Produkcję ekologiczną warunkują przepisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848, na podstawie których wygaszany jest system importu produktów ekologicznych z państw trzecich oparty o zasadę równoważności, co dodatkowo będzie wpływało na zwiększenie popytu na surowce ekologiczne na rynku wewnętrznym

Przepisy unijne: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/przepisy-unijne

Przepisy krajowe: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/akty-prawne2

 

Zapraszamy do śledzenia naszego profilu na Facebook’u, gdzie na bieżąco umieszczamy najnowsze informacje o działaniach prowadzonych w sektorze produkcji ekologicznej w Polsce i na świecie!

Kontakt

Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności

Wydział Rolnictwa Ekologicznego

Tel. (22) 623 18 16, 623 14 98

e-mail: rolnictwo.ekologiczne@minrol.gov.pl

Materiały

SŁUCHOWISKO DLA DZIECI „EKO UFO” cz. 1
[DAB]Dzieciom(ARCH​_2023)​_17​_października​_2023.mp3 44.14MB
SŁUCHOWISKO DLA DZIECI „EKO UFO” cz. 2
[DAB]Dzieciom​_(PCM)​_15​_listopada​_2023.mp3 45.26MB
SŁUCHOWISKO DLA DZIECI „EKO UFO” cz. 3
[DAB]Dzieciom​_(PCM)​_29​_listopada​_2023.mp3 58.89MB

Wideo

{"register":{"columns":[]}}