W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Badania GMO

Środki spożywcze i pasze

Organizmy zmodyfikowane genetycznie – badania jakościowe

1. Badania przesiewowe

  • DNA roślinne
  • DNA rzepaku
  • p35S CaMV,
  • tNOS,
  • bar
  • p35S FMV (pFMV)
  • pat
  • cp4epsps
  • ctp2-cp4epsps
  • nptII
  • pNOS-nptII
  • CaMV

2. Badania identyfikacyjne:

a. kukurydzy GM

  • Bt11
  • Bt176
  • MON810
  • T25
  • GA21
  • NK603
  • TC1507
  • MON863
  • DAS59122
  • MIR604

b. soi GM

  • A2704-12
  • GTS 40-3-2
  • MON89788

Organizmy zmodyfikowane genetycznie – badania ilościowe

a. kukurydzy GM

  • Bt11
  • MON810
  • NK603
  • MON863
  • DAS59122
  • MIR604

b. soi GM

  • GTS 40-3-2
  • MON89788
  • A2704-12
Badania przesiewowe

Badania przesiewowe pozwalają na wykrycie fragmentów DNA wspólnych dla różnych GMO. Badając obecność wymienionych w tabeli elementów genetycznych (wybranych fragmentów DNA) sprawdza się, czy w badanej próbce zawarty jest materiał zmodyfikowany genetycznie.
Badania wykonuje się przede wszystkim na próbkach zawierających materiał roślinny.

Badania identyfikacyjne

Badania identyfikacyjne pozwalają na określenie rodzaju modyfikacji genetycznej (odmiany GMO), występującej w badanej próbce.

Badania ilościowe

Badania ilościowe polegają na określeniu procentowego udziału w badanym materiale odmiany / odmian roślin zmodyfikowanych genetycznie w stosunku do ilości materiału niezmodyfikowanego (np. procentowego udziału kukurydzy Bt11 w stosunku do kukurydzy niezmodyfikowanej lub soi GTS 40-3-2 w stosunku do soi niezmodyfikowanej).

{"register":{"columns":[]}}