Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - Zakres obowiązków
ZADANIA ODDZIAŁU BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI i ŻYWIENIA:
- kontrola działalności Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w zakresie nadzoru bieżącego nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- koordynowanie działań Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w ramach realizacji zadań
- przeprowadzanie audytów wewnętrznych powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych na podstawie art. 6 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych
- koordynowanie i udział w realizacji „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w woj. pomorskim
- zbieranie, analiza i przekazywanie informacji oraz powiadomień w ramach sieci RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach) oraz w ramach sieci AAC (System Współpracy i Pomocy Administracyjnej)
- koordynowanie i nadzorowanie funkcjonowania systemu TRACES-NT w województwie
- nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji administracyjnych na przedsiębiorców branży spożywczej na wniosek Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych
- sporządzanie sprawozdań opisowych, statystycznych, raportów i ocen w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- rozpatrywanie skarg, wniosków, odwołań i zażaleń dotyczących spraw bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym kontroli granicznej
- udział w opracowywaniu przyczyn zbiorowych zakażeń pokarmowych
- udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom branży spożywczej oraz branży materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- organizowanie i prowadzanie szkoleń oraz narad dla potrzeb własnych oraz dla pracowników powiatowych i granicznej stacji sanitarno-epidemiologicznej
- współpraca z innymi organami urzędowej kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności