Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
- koordynowanie działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa pomorskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- sprawowanie kontroli nad przestrzeganiem przepisów prawa żywnościowego przez podmioty w zakładach, dla których powiat jest organem założycielskim lub organem prowadzącym, lub w których powiat jest podmiotem dominującym;
- koordynowanie i udział w realizacji „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w województwie pomorskim;
- udział w zbieraniu danych, przekazywaniu powiadomień i informacji oraz w prowadzeniu postępowania wyjaśniającego w ramach sieci RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach) oraz w ramach systemu RAPEX (o niebezpiecznych produktach kosmetycznych);
- przeprowadzanie audytów wewnętrznych powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych i Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdyni na podstawie art. 4 ust. 6 Rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady;
- nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji na przedsiębiorców branży spożywczej na wniosek Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych;
- wydawanie zaświadczeń eksportowych dla producentów kosmetyków;
- sporządzanie sprawozdań opisowych, statystycznych, ocen w zakresie stanu sanitarnego województwa pomorskiego oraz bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;
- udział w opracowywaniu przyczyn zbiorowych zatruć pokarmowych;
- przeprowadzanie szkoleń dla pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych i Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Gdyni;
- współpraca z innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności;
- udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom w zakresie prowadzonej działalności;
- prowadzenie postępowania administracyjnego w I i II instancji w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- sprawowanie nadzoru nad powiatowymi stacjami sanitarno – epidemiologicznymi w zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- organizowanie i prowadzenie szkoleń oraz narad dla potrzeb własnych i pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.