W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Zadania Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

  • koordynowanie działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie województwa pomorskiego w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  • sprawowanie kontroli nad przestrzeganiem przepisów prawa żywnościowego przez podmioty w zakładach, dla których powiat jest organem założycielskim lub organem prowadzącym, lub w których powiat jest podmiotem dominującym;
  • koordynowanie i udział w realizacji „Planu pobierania próbek do badania żywności w ramach urzędowej kontroli i monitoringu dla PIS” w województwie pomorskim;
  • udział w zbieraniu danych, przekazywaniu powiadomień i informacji oraz w prowadzeniu postępowania wyjaśniającego w ramach sieci RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Paszach) oraz w ramach systemu RAPEX (o niebezpiecznych produktach kosmetycznych);
  • przeprowadzanie audytów wewnętrznych powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych i Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdyni na podstawie art. 4 ust. 6 Rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady;
  • nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji na przedsiębiorców branży spożywczej na wniosek Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych;
  • wydawanie zaświadczeń eksportowych dla producentów kosmetyków;
  • sporządzanie sprawozdań opisowych, statystycznych, ocen w zakresie stanu sanitarnego województwa pomorskiego oraz bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i kosmetyków;
  • udział w opracowywaniu przyczyn zbiorowych zatruć pokarmowych;
  • przeprowadzanie szkoleń dla pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych i Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Gdyni;
  • współpraca z innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności;
  • udzielanie informacji konsumentom i przedsiębiorcom w zakresie prowadzonej działalności;
  • prowadzenie postępowania administracyjnego w I i II instancji w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  • rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  • sprawowanie nadzoru nad powiatowymi stacjami sanitarno – epidemiologicznymi w zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  • organizowanie i prowadzenie szkoleń oraz narad dla potrzeb własnych i pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności, żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.
{"register":{"columns":[]}}