Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - Zakres obowiązków
Zadania
- Realizuje zadania PWIS w zakresie kontroli i nadzoru sanitarnego nad:
- warunkami produkcji, przechowywania, transportu i obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- ich jakością zdrowotną;
- warunkami zdrowotnymi żywienia;
- Dokonuje analiz i ocen występujących zagrożeń bezpieczeństwa żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością na terenie województwa warmińsko-mazurskiego;
- Ustala kierunki działań organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu zapewnienia należytego stanu sanitarno-higienicznego obiektów produkcji i obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych wyrobów;
- Prowadzi szkolenia, konsultacje, instruktaże dla pracowników PSSE/ GSSE w Elblągu z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących zasad i kierunków nadzoru;
- Prowadzi kontrole/audyty działalności PSSE zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami krajowymi/Unii Europejskiej;
- Współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz innymi organami kontroli i władzami lokalnymi, zaangażowanymi w zapewnienie bezpieczeństwa żywności
Zadania te realizuje:
- Sekcja Higieny Żywności Oddziału BŻiŻ
- Sekcja Nadzoru Sanitarnego Oddziału BŻiŻ
Szczegółowe zadania Sekcji Higieny Żywności to m.in.:
- podejmowanie działań zapobiegających produkcji i wprowadzaniu do obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością o niewłaściwej jakości zdrowotnej;
- weryfikacja otrzymanych informacji o niezgodnych produktach żywnościowych oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dokonywanie analizy ryzyka oraz koordynowanie działań w ramach systemu RASFF/AAC
w województwie; - sporządzanie wojewódzkich planów pobierania próbek żywności do badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu oraz sprawozdań z ich realizacji
i koordynowanie działań w tym zakresie; - zbieranie i opracowywanie informacji dotyczących jakości zdrowotnej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- koordynacja działań PSSE w zakresie granicznej kontroli sanitarnej żywności oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zarządzanie Systemem TRACES na terenie województwa;
- realizacja zadań z zakresu oceny jakości żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia;
- współdziałanie z działem laboratoryjnym w celu zespolenia działalności laboratoryjnej i kontrolnej;
- współudział w opracowaniu dochodzeń i ustalaniu przyczyn ognisk zatruć pokarmowych;
- koordynacja działań dotyczących nadzoru nad żywnością prozdrowotną wprowadzaną do obrotu przez przedsiębiorców z podległego terenu.
Szczegółowe zadania Sekcji Nadzoru Sanitarnego to m.in.:
- ujednolicanie trybu i sposobu egzekwowania obowiązków wynikających z wymogów prawa i zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
- rozpatrywanie w II instancji odwołań od decyzji wydanych przez państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych;
- nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji administracyjnej na wniosek państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych;
- rozpatrywanie skarg na organ oraz zażaleń na postanowienia państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych;
- koordynacja działań PSSE w zakresie stosowania Systemu Single Window;
- planowanie i organizacja kontroli i nadzoru sanitarnego w zakładach produkcji i obrotu żywnością oraz nadzoru nad warunkami transportu środków spożywczych;
- zbieranie informacji oraz sporządzanie analiz i opracowań dotyczących warunków sanitarnych i higienicznych produkcji i obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Dodatkowa działalność Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
- prowadzenie porad grzybowych.