W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zrównoważone Święta

18.12.2023

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się ze stołem pełnym potraw, pięknymi dekoracjami i mnóstwem prezentów. Jak nie wpaść w pułapkę nadmiaru – zakupów i jedzenia? A gdyby tak: zmienić przyzwyczajenia i przygotować dania, które dłużej będą przydatne do spożycia, nie kupować nowych dekoracji czy ograniczyć liczbę prezentów? Podpowiadamy, jak zorganizować Święta w duchu zero waste. To proste!

Rysunki produktów spożywczych wraz z opisami: planuj posiłki, przechowuj właściwie, przetwarzaj w pierwszej kolejności żywność z krótszym terminem, podziel się żywnością, kupuj odpowiedniej wielkości opakowania, zwracaj uwagę na terminy przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości.

Określmy liczbę gości i rodzaj potraw

Przed Świętami warto sporządzić szczegółową listę gości oraz świątecznych smakołyków. Duża liczba potraw z pewnością zrobi wrażenie na rodzinie, jednak weźmy pod uwagę, ile osób zasiądzie do stołu. Pamiętajmy też o tym, że dzieci zwykle jedzą mniej niż dorośli, często też nie przepadają za wieloma charakterystycznymi, świątecznymi smakami. Warto uwzględnić to podczas tworzenia kulinarnych planów.

Zróbmy listę zakupów

Zanim wybierzemy się na zakupy, przygotować listę potrzebnych produktów. Warto określić, czego konkretnie i w jakich ilościach potrzebujemy do przygotowania tradycyjnych dań. Podczas zakupów powinniśmy zachować konsekwencję i do koszyka wkładać tylko produkty z listy i nie dać się skusić na świąteczne promocje artykułów, które nie są nam potrzebne.

Wykorzystajmy zeszłoroczne dekoracje lub wykonajmy je samodzielnie

Podczas przygotowywania naszych domów do Świąt, warto zastanowić się, czy koniecznie musimy kupić kolejny stroik, bombki czy nowe lampki choinkowe. Wykorzystajmy ozdoby, które już posiadamy. Dekoracje na wigilijny stół możemy także wykonać ze znalezionych na leśnym spacerze szyszek czy żołędzi. W roli naturalnych dekoracji doskonale sprawdzą się także świeże lub suszone kwiaty oraz owoce. Nie zawierają tworzyw sztucznych, a przy tym są całkowicie biodegradowalne. Wspólne tworzenie własnoręcznych ozdób, to magiczny czas dla całej rodziny, dzięki któremu z pewnością poczujemy niepowtarzalną magię Świąt.

Prezenty? Podarujmy emocje, nie przedmioty

W świecie przeładowanym przedmiotami warto przemyśleć prezenty dla najbliższych. Być może w powtarzanym jak mantra zdaniu naszych rodziców i dziadków: „Kochani, my niczego nie potrzebujemy, my wszystko mamy” jest jednak sporo prawdy. Zatem, zamiast kupować kolejne ubrania, przedmioty do domu czy elektronikę, warto zastanowić się nad innym prezentem. Bon na wizytę w ciekawej restauracji lub wyjście do teatru? W ten sposób nie kupujemy zbędnego przedmiotu zajmującego miejsce w domu.

Jeśli już zdecydowaliśmy się na tradycyjny prezent, warto go zapakować wykorzystując materiały dostępne w domu  - stare gazety, papier woskowy czy najprościej - zalegające w szafie torebki na prezenty. Zamiast plastikowych wstążek w charakterze ozdób wykorzystajmy naturalne materiały: suszone kwiaty i liście, sznurek, szyszki, gałązki itp.

Nadwyżki przechowajmy do Sylwestra

Co zrobić, aby nadwyżka jedzenia ze Świąt się nie zmarnowała? Przechowajmy ją w zamrażarce do Sylwestra. Zamrozić można prawie wszystko – zupę, pierogi, a nawet nadwyżkę farszu. Dzięki temu nie zmarnujemy pysznego jedzenia, a w dodatku zaoszczędzimy czas na przygotowanie posiłków na powitanie Nowego Roku.

Warto się dzielić

Nadmiar świątecznych potraw wcale nie musi się kończyć marnotrawstwem. Pamiętajmy, że nadwyżkowym jedzeniem możemy obdarować innych. Jeżeli mamy spore ilości sałatki z majonezem, albo cały garnek barszczu z grzybami, które nie nadają się do zamrożenia, poszukajmy zbiórki żywności na lokalnych grupach foodsharingowych na Facebooku lub na stronach organizacji, które zajmują się przekazywaniem żywności najbardziej potrzebującym. Wystarczy, że zgłosimy chęć udziału w takiej zbiórce, a wolontariusz odbierze od nas paczkę z jedzeniem i zawiezie do lokalnej jadłodajni. Zrobimy dobry uczynek nie tylko dla innych ludzi, ale także dla naszej planety. W wielu miastach funkcjonują też tzw. lodówki społeczne, do których o dowolnej porze można oddać to, co jeszcze nadaje się do jedzenia.

 

Święta Bożego Narodzenia  w duchu zero waste naprawdę są możliwe i łatwe do przygotowania. Wprowadzając kilka podstawowych i prostych zasad, nie będziemy zmuszeni do rezygnowania z ich charakteru, zachowamy tradycję przyczyniając się jednocześnie do  ochrony naszej planety.

{"register":{"columns":[]}}