SCIENCE SOS – dowiedz się więcej o zdrowym żywieniu!
29.04.2021
Czy nasza dieta może mieć wpływ na zdrowie naszych wnuków? Dlaczego warto sięgać po ryby ze stawów hodowlanych? Jak obchodzić się z żywnością, aby uniknąć zakażenia bakteriami chorobotwórczymi? Co zrobić, jeśli podejrzewamy u siebie nietolerancję glutenu? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą eksperci Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w ramach akcji Science SOS!
Akcja Science SOS
Akcja Science SOS to cykl bezpłatnych spotkań on-line ze specjalistami z różnych dziedzin, m.in. mikrobiologii, technologii żywności, ichtiologii, biotechnologii czy biologii molekularnej. Naukowcy odpowiedzą na pytania nauczycieli, wykładowców oraz organizatorów spotkań branżowych związane z żywnością, jej wartością odżywczą i oddziaływaniem jej na nasze zdrowie.
Podczas spotkań eksperci będą mówili m.in. o:
- mitach dotyczących bezpieczeństwa i walorów odżywczych mięsa ryb ze stawów hodowlanych,
- cukrach, których nadmierne spożycie może wpływać na funkcjonowanie mózgu,
- samodzielnej eliminacji glutenu z diety,
- prozdrowotnych właściwości malin,
- mięsie w codziennej diecie.
Przedsięwzięcie odbywa się w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Spotkania z naukowcami potrwają od 11 do 27 maja br. Wszystkie odbędą się w formie on-line. Liczba miejsc ograniczona.
Więcej informacji na stronie.
Serdecznie zachęcamy do udziału!