Nowe obowiązki znakowania win i win aromatyzowanych informacjami na temat wartości odżywczej i wykazu składników
Nowe wymagania w zakresie etykietowania wina
Od 8 grudnia 2023 roku zaczęły obowiązywać nowe unijne przepisy dotyczące etykietowania wina w zakresie wykazu składników i informacji o wartości odżywczej. Obowiązek podawania tych danych szczegółowych dotyczy wszystkich:
-
produktów sektora wina (dalej „win”)[1] oraz
- aromatyzowanych produktów sektora wina (dalej „win aromatyzowanych”)[2]
Przepisy te stosuje się wprost w całej Unii Europejskiej.
Wyroby, które zostały wyprodukowane przed 8 grudnia 2023 roku, mogą być w dalszym ciągu wprowadzane do obrotu, zgodnie z wymogami dotyczącymi etykietowania obowiązującymi przed tą datą, aż do wyczerpania zapasów.
W praktyce, prócz nielicznych wyjątków, oznacza to, że obowiązek ten dotyczy wszystkich win i win aromatyzowanych wyprodukowanych z winogron zebranych w 2024 r. i w latach późniejszych.
E-etykiety
Nowe przepisy dają możliwość umieszczania obowiązkowych informacji o wartości odżywczej oraz wykazie składników:
- na etykiecie tradycyjnej lub
- na stronie internetowej, do której odnośnik jest na etykiecie (np. w postaci kodu QR).
Istnieje też możliwość umieszczenia informacji o wartości odżywczej na etykiecie tradycyjnej a wykazu składników na stronie internetowej, lub na odwrót.
Niezależnie od formy podania informacji, muszą być one zgodne z ogólnymi zasadami dotyczącymi znakowania żywności oraz dodatkowymi przepisami dotyczącymi win i win aromatyzowanych.
Umieszczenie takich informacji w innowacyjny sposób daje konsumentom możliwość dotarcia do dodatkowych informacji na temat win i win aromatyzowanych, które do tej pory były niedostępne.
Zestawienie obowiązkowych informacji dotyczących wykazu składników i wartości odżywczych w zależności od sposobu prezentacji:
Zasady wskazywania informacji o wykazie składników i wartości odżywczych dla win oraz win aromatyzowanych
Butelkowane w atmosferze ochronnej.
- obowiązkowe skrócone informacje na etykiecie tradycyjnej i obowiązkowe informacje na stronie WWW możliwe do odczytania np. za pomocą smartfona
Etykieta tradycyjna
E w 100 ml wina: 324 kJ /77 kcal
Składniki i wartość odżywcza:
Zawiera siarczyny
Etykieta elektroniczna (strona WWW)
Składniki: winogrona, sacharoza, regulatory kwasowości: kwas winowy, E 296, konserwanty i przeciwutleniacze: siarczyny, środki klarujące: albumina z jaja, czynniki stabilizujące: guma arabska.
Butelkowane w atmosferze ochronnej.
Podstawa prawna
-
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 r. zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina i (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 435 z 6.12.2021, str. 262 z późn. zm.)
- Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/1606 z dnia 30 maja 2023 r. zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2019/33 w odniesieniu do niektórych przepisów dotyczących chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych dla wina oraz dotyczących przedstawiania obowiązkowych danych szczegółowych produktów sektora wina, a także przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i określania składników produktów sektora wina, oraz zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2018/273 w odniesieniu do certyfikacji importowanych produktów sektora wina (Dz. Urz. UE L 198 z 8.08.2023, str. 6)
Przewodnik dotyczących nowych przepisów
Komisja Europejska opracowała dokument „Pytania i odpowiedzi dotyczące wdrożenia nowych przepisów UE dotyczących etykietowania wina” (C/2023/1190), który ma wyjaśniać wątpliwości związane z wdrażaniem nowych przepisów.