Ogólnopolski Finał 7. edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”
10.12.2022
10 grudnia br. w Sali Maneż w Domu Polonii w Pułtusku miał miejsce Ogólnopolski Finał 7. edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski, Poseł do Parlamentu Europejskiego Zbigniew Kuźmiuk oraz Wicewojewoda Mazowiecki Sylwester Dąbrowski.
– To, że polska żywność jest najlepsza w Europie i na świecie, to pewnie wszyscy już wiedzą, ale jeśli jeszcze jest przyrządzona według regionalnych przepisów i rękoma członkiń kół gospodyń wiejskich, to nie ma już sobie nigdzie równych – stwierdził Minister Henryk Kowalczyk.
W Polsce obecnie zarejestrowanych jest ponad 11 tys. kół, do których należy ponad 300 tys. osób.
Przewodniczącym jury, które oceniało potrawy zaprezentowane przez szesnaście Kół Gospodyń Wiejskich był Karol Okrasa, znany kucharz i restaurator.
W 7. edycji konkursu nagrodzone zostały następujące koła:
- I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich – województwo opolskie – za policzki wieprzowe z ciapkapustą.
- II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie – województwo małopolskie – za knedle ze śliwkami.
- III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – województwo kujawsko-pomorskie – za szynkę parzoną z kością, wielkanocną.
Przyznano także dwa wyróżnienia: dla Koła Gospodyń Wiejskich w Szwedach „Szwedowianki” – województwo podkarpackie – za szwedzika i dla Koła Gospodyń Wiejskich Bystra Woda Brzeźnica – województwo lubuskie – za gołąbki postne.
W „Bitwie Regionów” zmierzyły się:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Krzekotowie – szynka parzona z kością, wielkanocna, województwo kujawsko-pomorskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Pniewie „Pniewianki” – kotlety z kaszy gryczanej z grzybami, województwo mazowieckie.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Pietrzwałdzie – mazurska zupa klopsowa, województwo warmińsko-mazurskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich „Zabielanki” w Zabielu – faszerowany szczupak z Biebrzy w lekkiej galaretce podany z sosem tatarskim, województwo podlaskie.
- Stowarzyszenie dla Wsi Lubieszewo i nie tylko – żeberka po żuławsku, województwo pomorskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich „Zapolanki” – kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną, województwo łódzkie.
- Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo – gąska na szarej, szara na gąsce, województwo zachodniopomorskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich „Gospodarne Dominiczanki” – gryczaki z sosem grzybowym, województwo lubelskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – barszcz zabielany z szarymi kluchami, województwo wielkopolskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Libertowskiej – potrawa z Woli Libertowskiej, województwo śląskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich Bystra Woda Brzeźnica – gołąbki postne, województwo lubuskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zalipie – knedle ze śliwkami, województwo małopolskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Laskach – wyśmienita kaczka z Lasek z kluskami i kapustą, województwo dolnośląskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich „Klimontowianki” – pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków, województwo świętokrzyskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich „Zimna Wódka” – policzki wieprzowe z ciapkapustą, województwo opolskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Szwedach „Szwedowianki” – szwedziki, województwo podkarpackie.