Region radomski: producenci papryki podsumowali miniony rok
31.01.2020
Członkowie Zrzeszenia Producentów Papryki RP podsumowali kampanię „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana”. W wydarzeniu uczestniczył Wicemarszałek Senatu RP Stanisław Karczewski oraz Poseł na Sejm RP Agnieszka Górska. Mazowiecki Urząd Wojewódzki reprezentował Kierownik Delegatury MUW w Radomiu Krzysztof Murawski.
30 stycznia br. w Potworowie podsumowano kampanię „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana”. W wydarzeniu wzięli udział producenci warzyw, a także przedstawiciele władz samorządowych i wojewódzkich.
Jak podkreślił Senator RP Stanisław Karczewski, podsumowanie kampanii jest okazją do podziękowania za produkcję i promocję smacznych i zdrowych polskich warzyw. Obecność kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń pokazuje, że coraz ważniejsza dla nas staje się dbałość o naszą regionalną kulturę i tradycję, wskazuje też na rozwój społeczeństwa obywatelskiego.
Celem kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” jest budowanie wśród konsumentów świadomości na temat produkowanych w Polsce warzyw, ich różnych walorów zdrowotnych oraz smaków i kolorów. Członkowie Zrzeszenia Producentów Papryki RP podziękowali uczestnikom spotkania za zaangażowanie i współpracę w promocję polskich produktów spożywczych.
Południowe Mazowsze, w tym region radomski jest największym zagłębiem upraw papryki, bakłażana i cukinii. Uprawa papryki należy do największych w Europie. Rocznie w regionie radomskim zbiera się około 100 tys. ton papryki, która uprawiana jest w 3,5 tys. gospodarstw. Tradycja uprawy w regionie radomskim sięga lat 80. ubiegłego wieku.