Wolanów Food Festiwal
15.09.2019
W Wolanowie w ramach promocji lokalnego dziedzictwa kulinarnego odbył się festiwal produktów i potraw. Uroczystość wpisała się w tradycję świętowania zbiorów płodów rolnych. Honorowy patronat nad festiwalem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Polska Organizacja Turystyczna. W wydarzeniu uczestniczył m.in. Minister Marek Suski. Wojewodę Mazowieckiego reprezentował Krzysztof Murawski Kierownik Delegatury MUW w Radomiu.
Oficjalne otwarcie uroczystości poprzedziła msza święta sprawowana w kościele pw. św. Doroty w Wolanowie. Dziękowano za tegoroczne dary ziemi - owoce ciężkiej pracy ludzi wsi: rolników, sadowników, plantatorów, przetwórców, hodowców oraz innych osób związanych z sektorem rolnictwa.
W okolicznościowym wystąpieniu Minister Marek Suski podziękował za zorganizowanie wydarzenia promującego lokalne dziedzictwo kulturowe. Podziękował za ofiarną i pełną poświęcenia pracę rolników.
W imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nagrodzono najbardziej zasłużonych rolników. Medale otrzymali:
- Renata Bąk, hodowca trzody chlewnej,
- Dorota Towarek, rolnik,
- Irena Walczak, rolnik.
W czasie trwania festiwalu nie zabrakło tradycyjnych, ludowych obrzędów dożynkowych. Wybrano najładniejsze stoisko ekspozycyjne z produktami spożywczymi. Większość
z nich można było degustować lub nabyć bezpośrednio od producentów. W kulinarnych propozycjach zaprezentowali się również członkowie sieci dziedzictwa regionalnego z „Doliny Radomki”.
Innym kulturowym akcentem wydarzenia była 10. rocznica powstania młodzieżowego zespołu pieśni i tańca „Wolanianki”. Swój jubileusz zespół uświetnił koncertem.
Oprócz melodii regionalnych w repertuarze „Wolawianek” są także utwory własne.
Z okazji jubileuszu działalności zespół otrzymał okolicznościowy grawer od Krzysztofa Murawskiego, pełniącego również funkcję Przewodniczącego Rady Powiatu Radomskiego.
Projekt Wolanów Food Festiwal odbył się w ramach aktywizacji mieszkańców wsi na rzecz podejmowania inicjatyw w zakresie rozwoju i aktywizacji obszarów wiejskich,
w tym kreowania miejsc pracy, poprzez działania związane z produkcją i sprzedażą żywności. Istotą projektu jest zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu, wspierania włączenia społecznego i ograniczenia ubóstwa. Projekt ma zasięg pięciu województw.
Projekt zrealizowano z inicjatywy Wójta Gminy Wolanów - Ewy Markowskiej–Bzduchy oraz Rady Gminy Wolanów.
Na zaproszenie organizatorów w wydarzeniu uczestniczyli m.in.: Minister Marek Suski, Wiceminister Wojciech Skurkiewicz, Parlamentarzyści: Anna Kwiecień i Adam Bielan.