Produkty tradycyjne i regionalne
- Polskie produkty ChNP, ChOG, GTS – raporty i analizy
- System chronionych produktów
- Akty prawne
- Kontrola produktów posiadających zarejestrowane nazwy jako ChNP, ChOG, GTS
- Wniosek o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego ze specyfikacją
- Wykaz upoważnionych jednostek certyfikujących
- Wykaz producentów ChNP, ChOG, GTS
- Użyteczne linki
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych wyznacza organy i jednostki kompetentne w dwóch obszarach:
- oceny wniosków o rejestrację produktów,
- kontroli produktów.
I. ORGANY WŁAŚCIWE W SPRAWIE OCENY WNIOSKÓW O REJESTRACJĘ PRODUKTÓW
Organami właściwymi w sprawie oceny wniosków o rejestrację produktów są:
- Minister właściwy ds. rynków rolnych, który m.in.:
- przyjmuje i ocenia wnioski o rejestrację oraz wnioski o zmianę wniosku o rejestrację,
- prowadzi postępowanie w przypadku wniesienia sprzeciwu przez inne państwo do wniosku o rejestrację zgłoszonego przez Polskę,
- przyjmuje i zgłasza sprzeciw oraz prowadzi postępowanie w przypadku wniesienia sprzeciwu przez Polskę do wniosku o rejestrację zgłoszonego przez inne państwo,
- przekazuje do Komisji Europejskiej informacje o organach i jednostkach organizacyjnych właściwych w sprawach kontroli i certyfikacji produktów,
- prowadzi listę produktów podlegających tymczasowej ochronie krajowej.
- Rada do Spraw Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności jako organ opiniodawczo-doradczy ministra, która opiniuje:
- wnioski o cofnięcie rejestracji i wnioski o zatwierdzenie zmiany,
- sprzeciwy do wniosku o cofnięcie rejestracji,
- sprzeciwy do wniosku o zatwierdzenie zmiany.
II. ORGANY WŁAŚCIWE DO KONTROLI PRODUKTÓW REGIONALNYCH I TRADYCYJNYCH DOKONYWANEJ NA WNIOSEK PRODUCENTA
Organami i jednostkami organizacyjnymi właściwymi w sprawach kontroli i certyfikacji produktów posiadających ChNP, ChOG lub GTS są:
- Minister właściwy do spraw rynków rolnych*:
- wykonujący obowiązki i uprawnienia państwa członkowskiego Unii Europejskiej dotyczące rejestracji i ochrony nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń tradycyjnych oraz rejestracji międzynarodowej oznaczeń geograficznych określone w rozporządzeniu nr 2024/1143, rozporządzeniu nr 1308/2013, rozporządzeniu 2019/787 i rozporządzeniu 2019/1753 oraz w przepisach Unii Europejskiej wydanych na ich podstawie, chyba że przepisy ustawy lub przepisy odrębne stanowią inaczej
- upoważniający jednostki certyfikujące , do przeprowadzania kontroli, wydawania i cofania certyfikatów potwierdzających zgodność procesu produkcji posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami ze specyfikacją.
- Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych*:
- wykonujący obowiązki i uprawnienia państwa członkowskiego Unii Europejskiej określone w przepisach UE, wskazanych w art. 3 ust. 2 pkt 1 lit. a -d) ustawy,
- wykonujący obowiązki właściwego organu określone w przepisach UE wskazanych w art. 3 ust. 2 pkt 2 lit. a -c) ustawy
- będący organem odpowiedzialnym, o którym mowa w art. 4 ust. 2 lit. b rozporządzenia 2017/625
- sprawujący nadzór nad działalnością upoważnionych jednostek certyfikujących i nad wytwarzaniem produktu z nazwą pochodzenia, oznaczeniem geograficznym lub produktu będącego gwarantowaną tradycyjną specjalnością.
- Upoważnione jednostki certyfikujące przeprowadzające kontrole oraz wydające i cofające certyfikaty zgodności,
- Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przeprowadzający kontrolę zgodności procesu produkcji produktów rolnych i środków spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub będących gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją,
*Odniesienia do uchylonego rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 i odniesienia do skreślonych przepisów, o których mowa w art. 84 i 85 nowego rozporządzenia (UE) nr 2024/1143, interpretuje się jako odniesienia do nowego rozporządzenia (UE) nr 2024/1143 i odczytuje się zgodnie z tabelą korelacji zamieszczoną w załączniku IV do tego rozporządzenia (na podstawie art. 95 rozporządzenia (UE) nr 2024/1143)
Wykaz jednostek certyfikujących produkty posiadające chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub będące gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.
Lp. | Nazwa jednostki certyfikującej, adres, nr identyfikacyjny |
1 | PNG Sp. z o.o. Cisów 77A, 26-021 Daleszyce OZ/jc-01/2006/PL |
2 | Kiwa COBICO Sp. z o.o. Przebieczany 529, 32-020 Wieliczka OZ/jc-03/2007/PL |
3 | BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o. ul. Lubicz 25 A , 31-503 Kraków OZ/jc-04/2007/PL |
4 | QA Solutions Sp. z o.o. ul. Józefa Marcika 25E/3, 30-443 Kraków OZ/jc-07/2016/PL |
III. ZADANIA GŁÓWNEGO INSPEKTORA JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH W ZAKRESIE NADZORU NAD JEDNOSTKAMI CERTYFIKUJĄCYMI
Główny Inspektor w ramach nadzoru nad jednostkami certyfikującymi:
- przeprowadza kontrole urzędowe zgodnie z przepisami o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
- przeprowadza audyty lub inspekcje, o których mowa w art. 33 lit. a rozporządzenia 2017/625;
- sporządza na piśmie i przekazuje upoważnionej jednostce certyfikującej wnioski pokontrolne zawierające;
- ustala zakres kontroli zgodności przekazany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą;
- sprawdza dokumenty potwierdzające zgodność produktu z nazwą pochodzenia, oznaczeniem geograficznym lub produktu będącego gwarantowaną tradycyjną specjalnością ze specyfikacją produktu;
- wydaje na piśmie wytyczne i polecenia w celu zapewnienia prawidłowej realizacji wykonywanych przez upoważnione jednostki certyfikujące zadań;
- może sprawdzać u producentów prawidłowość przeprowadzania kontroli zgodności przez upoważnioną jednostkę certyfikującą oraz prawidłowość wydawania, ograniczania, zawieszania i cofania certyfikatów zgodności.
LISTA POLSKICH PRODUKTÓW ZAREJESTROWANYCH JAKO ChNP, ChOG lub GTS
Nazwy zarejestrowane:
Produkty rolne i spożywcze:
- Andruty kaliskie (ChOG),
- Bryndza podhalańska (ChNP),
- Cebularz lubelski (ChOG),
- Chleb prądnicki (ChOG),
- Czosnek galicyjski (ChOG),
- Fasola korczyńska (ChOG),
- Fasola ("Piękny Jaś") z Doliny Dunajca (ChNP),
- Fasola wrzawska (ChNP),
- Jabłka grójeckie (ChOG),
- Jabłka łąckie (ChOG),
- Jagnięcina podhalańska (ChOG),
- Kabanosy staropolskie (GTS),
- Karp zatorski (ChNP),
- Kiełbasa biała parzona wielkopolska (ChOG),
- Kiełbasa jałowcowa staropolska (GTS),
- Kiełbasa krakowska sucha staropolska (GTS),
- Kiełbasa lisiecka (ChOG),
- Kiełbasa myśliwska staropolska (GTS),
- Kiełbasa piaszczańska (ChOG),
- Kołacz śląski (ChOG),
- Krupnioki śląskie (ChOG),
- Miód drahimski (ChOG),
- Miód kurpiowski (ChOG),
- Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich (ChOG),
- Miód z Sejneńszczyzny (ChNP),
- Obwarzanek krakowski (ChOG),
- Olej rydzowy tradycyjny (GTS),
- Oscypek (ChNP),
- Pierekaczewnik (GTS),
- Podkarpacki miód spadziowy (ChNP),
- Redykołka (ChNP),
- Rogal świętomarciński (ChOG),
- Ser koryciński swojski (ChOG),
- Półtorak staropolski tradycyjny (GTS),
- Dwójniak staropolski tradycyjny (GTS),
- Trójniak staropolski tradycyjny (GTS),
- Czwórniak staropolski tradycyjny (GTS),
- Suska sechlońska (ChOG),
- Śliwka szydłowska (ChOG),
- Truskawka kaszubska/Kaszëbskô malëna (ChOG),
- Wielkopolski ser smażony (ChOG),
- Wiśnia nadwiślanka (ChNP).
- Podpiwek kujawski (ChOG)
- Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego (ChNP)
- Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły (ChOG)
- Twaróg wędzony (GTS).
- Wędzone jabłko sechlońskie (ChOG).
Napoje spirytusowe:
1. Polska wódka (ChOG),
2. Wódka ziołowa z Niziny Północnopodlaskiej aromatyzowana ekstraktem z trawy żubrowej (ChOG).
- Ostatnia modyfikacja:
- 14.06.2024 10:26 Joanna Narożniak
- Pierwsza publikacja:
- 12.02.2020 10:02 Kamil Rytel-Kuc