W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Inauguracja Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

10.09.2024

10 września 2024 r. w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odbyła się konferencja inaugurująca Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Inauguracja Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

Konferencję otworzyła Pani Katarzyna Nowakowska, Podsekretarz Stanu, nadzorująca realizację Programu w MRPiPS jako Instytucji Zarządzającej FEPŻ. Gościem specjalnym był przedstawiciel Komisji Europejskiej, Pan Christoph Nerlich, kierujący działem ds. Polski, Czech i Słowacji w Działem ds. Polski, Czech i Słowacji w Dyrekcji Generalnej ds. Zatrudnienia, Spraw Społecznych i Włączenia Społecznego. Wiceminister Katarzyna Nowakowska skierowała szczególne podziękowania do przedstawicieli organizacji partnerskich na szczeblu ogólnopolskim, regionalnym i lokalnym, odpowiedzialnych za dystrybucję żywności w Programie, za zaangażowanie w niesienie pomocy człowiekowi w potrzebie, empatię i wytrwałość w codziennej, trudnej, ale satysfakcjonującej pracy, która przyczynia się do poprawy sytuacji osób dotkniętych ubóstwem.

Pan Christoph Nerlich wyraził uznanie dla efektywnego wykorzystania przez Polskę funduszy europejskich na przestrzeni 20 lat jej członkostwa w Unii Europejskiej, także w kontekście realizacji wcześniejszych programów żywnościowych – Programu „Dostarczanie nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej – PEAD” w latach 2004-2013 oraz Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – FEAD, którego wdrażanie trwało do końca 2023 r. Rocznie pomoc żywnościową w ramach PO PŻ otrzymywało średnio 1,3 mln osób, a blisko 150 tys. uczestniczyło w działaniach towarzyszących na rzecz włączenia społecznego, m.in. warsztatach kulinarnych, dietetycznych, niemarnowania żywności i ekonomicznych – zarządzania budżetem domowym.

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 będzie realizowany do 2029 r. Łączny budżet Programu to ponad 583 mln EUR czyli ok. 2,6 mld zł. Środki te zostaną przeznaczone na zakup artykułów spożywczych, które trafią za pośrednictwem organizacji partnerskich w formie paczek lub posiłków do osób w trudnej sytuacji życiowej. Część środków otrzymają organizacje partnerskie na obsługę procesu dystrybucji, w tym na pokrycie kosztów transportu, magazynowania i administracji, a także na prowadzenie działań towarzyszących.

Działania towarzyszące w nowej odsłonie to bardziej zindywidualizowane wsparcie, różnorodność form i tematyki, m.in. doradztwo, pomoc psychologiczna, prawna, działania integracyjne, promujące zaangażowanie na rzecz społeczności lokalnej i wiele innych.

Zupełnie nowym elementem jest wsparcie organizacji partnerskich w dystrybucji żywności pochodzącej z darowizn – krótkoterminowej, ratowanej przed zmarnowaniem, która będzie stanowić istotne uzupełnienie żywności oferowanej odbiorcom w Programie, m.in. świeże warzywa i owoce. Na realizację nowej operacji przeznaczonych zostanie łącznie ok 82 mln zł.

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}