W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szersze wsparcie z Pomocy Żywnościowej

02.01.2017

Od nowego roku więcej osób będzie mogło skorzystać z pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Progi dochodowe zostały podwyższone do 200 proc. kryterium, uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej.

Podwyższone kwoty w ramach Podprogramu 2016 będą wynosić 1 268 zł dla osoby samotnie gospodarującej (dotychczas było to 951 zł) oraz 1 028 zł dla osoby w rodzinie (dotychczas 771 zł). Progi wzrosły do 200 proc. kryterium, uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej. Poprzednie kryterium w wysokości 150 proc. obowiązywało od początku realizacji PO PŻ 2014-2020, tj. od grudnia 2014 r.

W Podprogramie 2015 r. pomocą żywnościową objęto łącznie prawie 1,2 mln osób. Wydano ponad 7,6 mln paczek oraz ponad 913,6 tys. posiłków. W Podprogramie 2016 zaplanowano objęciem pomocą 1,33 mln osób, dostarczenie ponad 6,6 mln paczek oraz ponad 1,2 mln posiłków.

Organizacje partnerskie – Caritas Polska, która od 2016 r. ponownie uczestniczy w Programie, oraz Federacja Polskich Banków Żywności,  Polski Komitet Pomocy Społecznej oraz Polski Czerwony Krzyż planują pozyskać do współpracy nowe organizacje. Będzie to ponad 2,3 tys. nowych organizacji, w tym 1,2 tys. pozyskanych przez  Federację Polskich Banków Żywności oraz 702 pozyskanych przez Caritas Polska. 

Zmiany zostały zawarte w „Wytycznych Instytucji Zrządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów, dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016”, wydanych przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej 28 grudnia 2016 r.

Zdjęcia (1)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
04.11.2018 09:21 Biuro Promocji
Pierwsza publikacja:
04.11.2018 09:21 Biuro Promocji
{"register":{"columns":[]}}