Laboratorium nie przyjmuje do badań żywności niewłaściwej jakości dostarczanej przez konsumentów w ramach skargi konsumenta, ponieważ nie może być ona uznana za próbkę do badań.
- Badanie próbek na zlecenie realizowane jest na podstawie zlecenia jednorazowego (płatność przelewem lub osobiście przed wykonaniem badań) – w materiałach do pobrania.
- Próbki do badań mikrobiologicznych przyjmowane są po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym (tel. 85 740 85 77) w dniach:
poniedziałek, wtorek, środa - w godzinach 8:00 - 14:00 p.1
W inne dni tylko po ustaleniu telefonicznym,
Próbki do badań fizykochemicznych przyjmowane są po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym (tel. 85 740 85 47) w dniach:
poniedziałek – piątek - w godzinach 8:00 - 14:00 p.1
- Laboratorium nie pobiera próbek do badań. Przyjmuje próbki dostarczone przez klienta.
- Próbki do badań powinny spełniać następujące kryteria:
- w opakowaniach oryginalnych powinny być:
- fabrycznie zamknięte,
- bez widocznych cech zepsucia,
- opakowanie nieuszkodzone, czyste, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem,
- czytelnie oznakowane, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta / właściciela próbki.
- próbka w innym opakowaniu powinna być:
- napełniona nie więcej niż do ¾ swojej pojemności w celu uniknięcia wycieku próbki,
- bez widocznych cech zepsucia,
- posiadać czytelne oznakowanie, pozwalające na identyfikację rodzaju próbki i producenta / właściciela próbki,
- opakowanie nieuszkodzone, bez oznak wycieku, czyste, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem.
- Próbki powinny trafić do Laboratorium w terminie przydatności do spożycia (przed upływem daty minimalnej trwałości).
- Minimalna masa lub objętość próbki produktu żywnościowego przeznaczonego do badań mikrobiologicznych wynosi 200 g lub 200 ml. W szczególnych przypadkach dopuszcza się mniejszą wielkość próbki, po uzgodnieniu z laboratorium. Wielkość próbki żywności oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań fizyko-chemicznych jest zależna od kierunku badań i powinna być zgodna z obowiązującymi przepisami lub uzgodniona z laboratorium.
- Próbki środków spożywczych nietrwałych winny być przetransportowane do laboratorium w warunkach chłodniczych, zgodnie z deklaracją producenta, a przy braku deklaracji producenta w temperaturze 3°C ± 2°C, w możliwie najkrótszym czasie od momentu pobrania. Próbki produktów mrożonych nie powinny być rozmrożone.
- Za wykonane badanie wystawiana jest faktura VAT zgodnie z aktualnym cennikiem. Orientacyjną cenę za badania laboratorium podaje również telefonicznie.
- Wydawanie sprawozdań z badań od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 15.00.
Zapraszamy Państwa również do wypełnienia naszej ankiety, która umożliwi lepszą współpracę z laboratorium oraz pozwoli spełnić Państwa oczekiwania w związku z oferowanymi przez nas usługami.