Żywność, zanim zostanie spożyta, ma kontakt z wieloma materiałami i wyrobami, takimi jak np. kontenery do transportu żywności, maszyny i urządzenia do jej przetwarzania, materiały opakowaniowe, sprzęt kuchenny czy też zastawa stołowa. Materiały takie określa się mianem materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM). Powinny one być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie miały negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów ani nie oddziaływały na jakość żywności. Aby zapewnić bezpieczeństwo FCM oraz ułatwić swobodny przepływ towarów, Unia Europejska (UE) wprowadziła szereg wymogów prawnych i kontroli.
Na zlecenie Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej opracowano i opublikowano broszurę informacyjną pt. „Materiały do kontaktu z żywnością”, w której przedstawiono m.in. przepisy ogólne określające zasady bezpieczeństwa i obojętności dla wszystkich FCM oraz przepisy UE dotyczące określonych materiałów i substancji, które objęte są szczegółowymi środkami prawnymi UE (folie z celulozy regenerowanej, tworzywa sztuczne, materiały ceramiczne, materiały aktywne i inteligentne).
Materiały
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnościądgsante_food-contact_pl.pdf 0.74MB Plastik nie jedno ma imię
Plastik-nie-jedno-ma-imię.pdf 2.91MB