24.05.2024
Działania kontrolne w roku 2023 na terenie województwa podlaskiego w zakresie oceny znakowania żywności prowadzono w zakładach produkcji/konfekcjonowania żywności, szczególnie tych w których stwierdzono nieprawidłowości w ocenianym obszarze w roku 2022 oraz zakładach obrotu żywnością i zakładach żywienia zbiorowego.
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w trakcie kontroli oceniali:
- zgodność deklarowanego na opakowaniu składu produktu pod względem jakościowym i ilościowym z rzeczywistym, wynikającym z rodzaju stosowanych surowców, półproduktów oraz receptur,
- zgodność rodzaju i ilości stosowanych substancji dodatkowych z deklarowanymi w oznakowaniu produktu gotowego,
- wywiązywanie się przedsiębiorców z obowiązku przekazywania konsumentom informacji o obecności w żywności, w tym żywności nieopakowanej substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
- prawidłowość znakowania środków spożywczych wartością odżywczą oraz oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi,
- prawidłowość znakowania terminem przydatności do spożycia bądź datą minimalnej trwałości w kontekście wyników badań przechowalniczych będących w posiadaniu zakładu,
- zamieszczanie instrukcji przygotowania dań do konsumpcji,
- prawidłowość prezentacji i reklamy żywności na stronach internetowych prowadzonych przez przedsiębiorców z terenu danego powiatu.
oraz inne, wynikające z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (…).
Skontrolowano 2975 zakładów żywności i żywienia, w tym:
- 383 zakłady produkcji żywności,
- 1608 obiektów obrotu żywnością,
- 984 zakłady żywienia zbiorowego.
W 200 obiektach stwierdzono naruszenia przepisów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych. Państwowi Powiatowi Inspektorzy Sanitarni w trakcie 3072 przeprowadzonych kontroli, ocenili znakowanie 9624 partii środków spożywczych. Za nieprawidłowo oznakowane uznano ogółem 552 partie żywności.
Do najczęściej kwestionowanych asortymentów żywności w nadzorowanych zakładach należały:
- suplementy diety,
- składniki gorących napojów i naparów (herbatki owocowe),
- owoce i ich podstawowe produkty pochodne,
- warzywa ogrodowe i produkty pochodne.
Najczęściej stwierdzanymi nieprawidłowościami w zakresie znakowania były:
- brak w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi ostatecznemu informacji na temat składu produkowanych środków spożywczych/dań i potraw, w tym wyszczególnienia substancji lub produktów użytych do produkcji wyrobów gotowych, które powodują alergie lub reakcje nietolerancji,
- brak podania funkcji technologicznej lub błędny numer substancji dodatkowej, umieszczonej w wykazie składników środka spożywczego,
- wykaz składników nie jest podany w malejącej kolejności ich masy (co wynika z receptur),
- brak składu składnika złożonego, użytego w produkcji wyrobu gotowego,
- brak informacji o wartości odżywczej środka spożywczego,
- zamieszczanie w oznakowaniu suplementów diety oświadczeń zdrowotnych odnoszących się do całego produktu, a nie do składników w nim zawartych, które mają udowodniony korzystny wpływ na zdrowie,
- wprowadzanie do obrotu środków spożywczych z nieprawidłowym lub niepełnym oznakowaniem,
- wprowadzanie do obrotu środków spożywczych bez oznakowania, brak etykiet producenta lub innej dokumentacji towarzyszącej pozwalającej na przekazanie konsumentom niezbędnych informacji na temat żywności,
- wprowadzanie do obrotu produktów nieoznakowanych etykietami w języku polskim,
- w miejscu sprzedaży środków spożywczych (pieczywo, jaja, owoce, warzywa, pieczywo półcukiernicze, wyroby garmażeryjne) wprowadzanych do obrotu bez opakowań/pakowanych na życzenie klienta na wywieszce informacyjnej brak dla konsumenta wymaganych przepisami prawa informacji na temat żywności,
- oferowanie potraw „bezglutenowych” przy braku w zakładzie warunków i niezbędnej dokumentacji GHP/GMP,
- wprowadzanie do obrotu/wykorzystywanie w produkcji środków spożywczych/ surowców po upływie daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
- niewłaściwa prezentacja i reklama środków spożywczych na stronach internetowych.
W związku z naruszeniem przez przedsiębiorców obowiązujących w zakresie znakowania regulacji prawnych, Państwowi Powiatowi Inspektorzy Sanitarni województwa podlaskiego wydali ogółem 160 decyzji administracyjnych, w tym decyzje zakazujące wprowadzania do obrotu żywności nieprawidłowo znakowanej oraz nałożyli 20 mandatów karnych na łączną kwotę 5000 zł.