Wyjaśnienie w związku z publikacjami na temat zastrzeżeń UOKiK do posiłków podawanych w żłobkach
24.01.2018
W związku z publikacjami, dotyczącymi zastrzeżeń UOKiK do posiłków podawanych w żłobkach, MRPiPS wyjaśnia.
Dotychczas przepisy nie regulowały kwestii żywienia, wskazując tylko obowiązek zapewnienia wyżywienia w żłobkach oraz możliwości higienicznego spożywania posiłków. W konsekwencji posiłki te nie były kontrolowane pod względem zawartości składników odżywczych.
Od 1 stycznia 2018 r. żłobki i kluby dziecięce mają obowiązek zapewnienia przebywającym w nim dzieciom wyżywienia zgodnego z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracowywanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.
Wprowadzona zmiana niewątpliwie wpłynie na zwiększenie jakości posiłków w żłobkach i klubach dziecięcych oraz zapewnienie kontroli w zakresie żywienia w tych placówkach. Nadzór nad warunkami i jakością opieki świadczonej w żłobkach, klubach dziecięcych i u dziennych opiekunów sprawuje wójt, burmistrz lub prezydent miasta.
Nowelizacja ustawy o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 daje również znaczne uprawnienia rodzicom w zakresie kontroli jakości wyżywienia w żłobkach i klubach dziecięcych. Przedstawiciele rady rodziców będą uprawnieni do wizytowania pomieszczeń żłobka czy wglądu do dokumentów dotyczących wyżywienia dzieci, dzięki czemu wszelkie nieprawidłowości będą mogły być szybko wychwycone i zgłoszone do właściwych organów. To nowe rozwiązanie, gdyż do tej pory rodzice nie mieli takich uprawnień.
- Ostatnia modyfikacja:
- 01.11.2018 09:38 Biuro Promocji
- Pierwsza publikacja:
- 01.11.2018 09:38 Biuro Promocji