W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

XXV Lubelskie Święto Chleba

10.09.2023

Za sprawą XXV Lubelskiego Święta Chleba w Muzeum Wsi Lubelskiej zgromadzili się rzemieślnicy piekarstwa, cukiernictwa i producenci wyrobów tradycyjnych z województwa lubelskiego. Podczas wyjątkowego jubileuszowego spotkania po raz kolejny chleb połączył we wspólnym świętowaniu tych, co na co dzień trudzą się, by chleb przygotować i tych, którzy pracują, by na chleb zarobić. W wydarzeniu wziął udział wojewoda lubelski Lech Sprawka.

Wojewoda lubelski Lech Sprawka przemawia na scenie.

Podziękowanie za codzienny trud

Ideą święta jest uczczenie chleba, który dosłownie i symbolicznie stanowi podstawę niezbędną do życia, a także promowanie dobrego, polskiego pieczywa i produktów cukierniczych z zakładów, które zachowują wierność starym, sprawdzonym technologiom i recepturom. Podczas tegorocznego spotkania rzemieślników i konsumentów były także promowane postawy racjonalnych zakupów i niemarnowania chleba.

Składam głęboki pokłon tym, którzy sprawiają, że Polacy czują się spokojni pod względem bezpieczeństwa żywnościowego - młynarzom, piekarzom i cukiernikom za ich codzienny trud. Jako przedstwiciel administracji publicznej deklaruję wsparcie tych, którzy są głównymi wytwórcami żywności

- mówił wojewoda lubelski Lech Sprawka.

Zwracając się do przedstawicieli Stwarzyszenia Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, wojewoda lubelski złożył serdeczne podziękowanie za wyjątkową służbę i podjęcie wyjątkowego zawodu, natomiast całemu środowisku oświatowemu Lublina, które przygotowuje spadkobierców Cechu Rzemiosł Spożywczych i adeptów zawodów z zakresu przemysłu spożywczego, życzył dalszego znakomitego rozwoju.

Jubileuszowa edycja Lubelskiego Święta Chleba

Jubileuszową edycję wyjątkowego święta zainaugurowała msza św., po której rozpoczęło się wspólne świętowanie.

Na licznie przybyłych mieszkaćów Lublina czekały wyroby rodzimych producentów. Kiermaszowi i degustacjom produktów regionalnych towarzyszyły warsztaty dla dzieci z przygotowywania cebularzy, zabawy i konkursy prowadzone przez wykwalifikowanych animatorów oraz koncerty zespołów i kapel ludowych. W tym roku święto odbyło się pod hasłem "Wpływ dobrego jedzenia na jakość widzenia", stąd wszyscy zainteresowani mogli skorzystać z porad wykwalifikowanych optyków. 

 

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}