W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności

12.12.2024

Wyniki działalności w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością za listopad 2024 r.

Czerwone truskawki z zielonymi szypułkami w szklanej przezroczystej salaterce. Po lewej stronie miseczki nóż, po prawej widelec.

W listopadzie 2024 r. skontrolowano ogółem 541 obiektów, w tym:

  • 75 zakładów produkcji żywności;
  • 287 obiektów obrotu żywnością;
  • 165 zakładów żywienia zbiorowego;
  • 8 miejsc produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  • 6 innych obiektów.

W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 574 kontrole sanitarne, w tym 366 kontroli planowanych i 208 wykonanych poza planem.

W 95 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:

  • 11 zakładach produkcji żywności;
  • 50 obiektach obrotu żywnością;
  • 33 zakładach żywienia zbiorowego;
  • 1 innym obiekcie.

Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 44 mandaty karne na łączną kwotę 12100 zł. Wydano 378 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 135 decyzji płatniczych na łączną kwotę 15982 zł. Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 296 próbek, z czego 292 próbki pobrano zgodnie z planem, a 4 poza nim.

 

 

{"register":{"columns":[]}}