W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności

15.01.2025

Wyniki działalności w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością za grudzień 2024 r.

Czerwone truskawki z zielonymi szypułkami w szklanej przezroczystej salaterce. Po lewej stronie miseczki nóż, po prawej widelec.

W grudniu 2024 r. skontrolowano ogółem 452 obiekty, w tym:

  • 40 zakładów produkcji żywności;
  • 271 obiektów obrotu żywnością;
  • 129 zakładów żywienia zbiorowego;
  • 10 miejsc produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  • 2 inne obiekty.

W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 474 kontrole sanitarne, w tym 202 kontrole planowane i 272 wykonane poza planem.

W 54 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, odpowiednio w:

  • 4 zakładach produkcji żywności;
  • 20 obiektach obrotu żywnością;
  • 30 zakładach żywienia zbiorowego.

Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 20 mandatów karnych na łączną kwotę 4750 zł. Wydano 405 decyzji administracyjnych (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 145 decyzji płatniczych na łączną kwotę 17516 zł.

Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 54 próbki, z czego 33 próbki pobrano zgodnie z planem, a 21 poza nim.

 

 

 

{"register":{"columns":[]}}