W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bieżące wyniki urzędowych kontroli żywności

18.11.2024

Wyniki działalności w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością za październik 2024 r.

Czerwone truskawki z zielonymi szypułkami w szklanej przezroczystej salaterce. Po lewej stronie miseczki nóż, po prawej widelec.

W październiku 2024 r. skontrolowano ogółem 643 obiekty, w tym:

  • 127 zakładów produkcji żywności;
  • 302 obiekty obrotu żywnością;
  • 206 zakładów żywienia zbiorowego;
  • 8 miejsc produkcji, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.

W w/w obiektach przeprowadzono łącznie 683 kontrole sanitarne, w tym 419 kontroli planowanych i 264 wykonane poza planem.

W 93 obiektach stwierdzono nieprawidłowości, co stanowi 14,46% wszystkich obiektów skontrolowanych, odpowiednio w:

  • 14 zakładach produkcji żywności (2,18% wszystkich obiektów skontrolowanych);
  • 36 obiektach obrotu żywnością (5,60% wszystkich obiektów skontrolowanych);
  • 43 zakładach żywienia zbiorowego (6,69% wszystkich obiektów skontrolowanych).

Za stwierdzone nieprawidłowości nałożono w sumie 37 mandatów karnych na łączną kwotę 10750 zł. Wydano 374 decyzje administracyjne (merytoryczne, zatwierdzające, nakazowe, rachunkowe i inne wynikające z prowadzonego postępowania administracyjnego), w tym 141 decyzji płatniczych na łączną kwotę 16481 zł.

Do oceny laboratoryjnej i teoretycznej pobrano łącznie 504 próbki, z czego 489 próbek pobrano zgodnie z planem, a 15 poza nim.

Ponadto PPWIS w Białymstoku zgodnie z art. 104 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wymierzył 1 karę pieniężną na łączną kwotę 2000 zł.

 

{"register":{"columns":[]}}