Nie marnujmy żywności nie tylko od święta
29.03.2018
„Okres świąteczny to czas kiedy zdarza nam się kupować zdecydowanie więcej żywności niż potrzebujemy. Nie przesadzajmy z robieniem zapasów jedzenia, żeby nie stawało się ono później odpadem. A robiąc świąteczne zakupy korzystajmy z toreb wielokrotnego użytku” – zachęca Sławomir Mazurek, wiceminister środowiska.
O marnotrawieniu żywności
Marnotrawienie żywności staje się coraz poważniejszym problemem w Europie. Według szacunków Komisji Europejskiej z 2006 r. Europejczycy wyrzucają do kosza rocznie średnio 88 mln ton żywności, czyli średnio 173 kg na mieszkańca. W Polsce też marnuje się jej bardzo dużo. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności [1] – jest to około 9 milionów ton rocznie, z czego za ponad 2 mln ton odpowiadają gospodarstwa domowe. 6,6 mln ton jest natomiast marnotrawiona przez sektor produkcji, a 0,35 mln ton przez inne źródła. „Aż 39 proc. Polaków deklaruje, że wyrzuca żywność do kosza, najczęściej z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Marnotrawienie żywności to nie tylko problem społeczny i ekonomiczny, ale też środowiskowy. Dlatego robiąc przemyślane zakupy ograniczamy ilość wytwarzanych odpadów i ich negatywny wpływ na środowisko” - podkreśla wiceminister Mazurek.O projekcie PROM
Wzmocnieniu instytucji publicznych w zakresie przeciwdziałania marnotrawstwu żywności służyć ma projekt „Opracowanie systemu monitorowania marnotrawionej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności”, realizowany przez konsorcjum, w skład którego weszło 5 instytucji: Federacja Polskich Banków Żywności (lider), Instytut Ochrony Środowiska – PIB (jednostka naukowa), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (jednostka naukowa), Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Projekt przewiduje m.in. opracowanie zbioru dobrych praktyk i rozwiązań prawnych oraz określenie kierunków rozwoju, które będą elementem planu ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Jego realizacja umożliwi dostarczenie wiarygodnych danych na temat marnowania żywności, a także utworzenie systemu monitoringu, który pozwoli ocenić skalę zjawiska. Wszystkie te działania określono mianem: Efektywnego Programu Racjonalizacji Strat i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM). Ponadto Federacja Polskich Banków Żywności, lider konsorcjum, będzie odpowiedzialny za działania wdrożeniowe związane z przekazywaniem żywności na cele społeczne i ich upowszechnianiem. Z kolei Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, partner projektu, będzie miało za zadanie opracowanie i wdrożenie procedury przekazywania żywności (MOST) na cele społeczne przez przedstawicieli branży spożywczej. Procedura ta będzie narzędziem programu PROM, możliwym do zastosowania w łańcuchu produkcji i dystrybucji żywności. Projekt wpisuje się w Strategię na rzecz odpowiedzialnego rozwoju (SOR). [1] Na podstawie Raportu Federacji Polskich Banków Żywności – Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa, Warszawa 2013 r.Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 29.03.2018 00:00 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 29.03.2018 00:00 administrator gov.pl