W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozpoczął się nabór projektów w działaniu 1.4 FEnIKS: Gospodarka odpadami oraz gospodarka o obiegu zamkniętym.

26.04.2024

grafika poświęcona naborom działanie 1.4 FENiKS

Typ projektów: Zapobieganie powstawaniu odpadów żywności poprzez wykorzystanie niesprzedanych produktów spożywczych lub produktów spożywczych o krótkim terminie przydatności do spożycia

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej ogłosił nabór projektów do dofinansowania w działaniu 1.4 „Gospodarka odpadami oraz gospodarka o obiegu zamkniętym” programu Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko 2021-2027 (typ projektów: Zapobieganie powstawaniu odpadów żywności poprzez wykorzystanie niesprzedanych produktów spożywczych lub produktów spożywczych o krótkim terminie przydatności do spożycia).

O wsparcie mogą ubiegać się:

  • jednostki samorządu terytorialnego i ich związki;
  • banki żywności;
  • organizacje pozarządowe, w tym organizacje non-profit.

Budżet naboru to 30 mln PLN ze środków programu Fundusze Europejskie na Infrastrukturę, Klimat, Środowisko 2021-2027 #FEnIKS.

Wnioski o dofinansowanie składać można od 26 kwietnia 2024 r. do 28 czerwca 2024 r. do godz. 23.59

Wsparcie w ramach naboru może zostać przyznane projektom m.in. w formie projektów pilotażowych, realizowanym w celu zapobiegania powstawaniu odpadów żywności poprzez wykorzystanie niesprzedanych produktów spożywczych lub produktów spożywczych o krótkim terminie przydatności do spożycia.

Wsparcie kierowane m.in. do organizacji odbierających żywność zarówno w ilościach hurtowych (tzw. banki żywności), jak i detalicznych (tzw. organizacje foodsharingowe), dedykowane będzie na rozwój infrastruktury technicznej procesów logistycznych związanych z pozyskaniem, magazynowaniem i dystrybucją niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych. Zakłada się, że wspierane będą także działania związane z promocją idei zrównoważonej konsumpcji oraz efektywnego wykorzystania żywności w gospodarstwach domowych – idea zero-waste.

Dowiedz się więcej, sprawdź ogłoszenie o naborze, pobierz niezbędne dokumenty.

Jeżeli masz dodatkowe pytania prześlij je na Elektroniczną skrzynkę podawcza: /rm5eox834i/SkrytkaESP lub skorzystać z Infolinii pod numerem telefonu: 22 45 90 800.

{"register":{"columns":[]}}