W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Jersinioza

Jersinioza jest chorobą odzwierzęcą, wywołaną przez pałeczki z rodzaju Yersinia.
U ludzi może mieć ona charakter ostry lub przewlekły. U osób chorych dominują objawy ze strony przewodu pokarmowego, w tym biegunka, bóle brzucha, czasem wymioty oraz gorączka. Na skutek zakażenia może dochodzić również do reaktywnego zapalenia stawów, zmian skórnych, rumienia guzowatego.

Źródłem zakażenia są zakażone pałeczkami Yersinia zwierzęta (zarówno dzikie jak i domowe) lub ludzie.

Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie produktów spożywczych, w tym niedogotowanego mięsa wieprzowego, niepasteryzowanego mleka, skażonych produktów roślinnych oraz zanieczyszczonej wody.

 

Aby zminimalizować ryzyko zakażenia należy:

 
  • przestrzegać podstawowych zasad higieny,
  • zwracać uwagę na właściwe przygotowywanie wieprzowiny - nie należy spożywać jej w postaci surowej lub niedogotowanej,
  • nie należy pić surowego mleka lub wody wątpliwej jakości, z nieznanego źródła, nieświeżej,
  • podczas uboju unikać skażenia kałem, zarówno mięsa, jak i innych części zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi,
  • ze względu na możliwość wystąpienia zakażeń szpitalnych spowodowanych pałeczkami z rodzaju Yersinia, należy zachować odpowiednie środki zapobiegające rozprzestrzenianiu się zakażenia,
  • powinny również zostać zachowane właściwe środki zapobiegawcze minimalizujące ryzyko przeniesienia się zakażenia podczas transfuzji krwi.
 

 

 

 

{"register":{"columns":[]}}