W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Zasady zdrowego grillowania

Wraz ze zbliżającym się weekendem majowym oraz nadejściem ciepłych dni, nabieramy ochoty na spotkania na świeżym powietrzu i przy tej okazji często przygotowujemy smaczne dania na grillu. Pamiętajmy jednak, że grillowanie nieodpowiednich produktów w nieodpowiedni sposób może szkodzić naszemu zdrowiu. Dowiedz się, jak grillować zdrowo, a jednocześnie smacznie.

Na środku planszy napis - majówka & bezpieczne grilowanie. Pod spodem namalowany grill, kiełbaski, warzywa

Jak grillować?

Do grillowania najlepszy będzie brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i nie zawierający żywicy. Żywica zawarta w drewnie drzew iglastych wydziela rakotwórcze aromaty podczas spalania. Gdy w czasie grillowania potraw zauważysz, że żar przygasa, nie dodawaj do paleniska żadnej podpałki. Ich opary są trujące i przedostałyby się wprost do pieczonej żywności. Podpałki służą jedynie do podpalania.

Grillowanie rozpocznij wówczas, gdy ogień prawie zgaśnie, a żar będzie gorący. Zwróć uwagę, aby produkty w czasie pieczenia nie leżały bezpośrednio na ruszcie, a raczej na tackach, najlepiej stalowych. Nie zaleca się używania produktów aluminiowych do bezpośredniego kontaktu z żywnością, gdyż istnieje duże prawdopodobieństwo, że aluminium może się przedostawać do jedzenia.

Jak wybrać mięso na grilla?

Najbardziej popularnym daniem z grilla jest kiełbasa. Zwróć uwagę na jej skład i wybieraj jedynie produkty wysokiej jakości z jak najmniejszą zawartością niepotrzebnych i szkodliwych dla zdrowia związków. Staraj się zawsze czytać etykiety.

Na grilla najlepiej wybierz surowe i nieprzetworzone mięso. Zwróć uwagę na określone części mięsa i wybierać te o niskiej zawartości tłuszczu (np. filet z kurczaka, polędwica wieprzowa).

Jakie przyprawić produkty na grilla?

W gotowych mieszankach ziół i przyprawach do marynaty znajduje się już dużo soli. Jeśli używasz takich gotowych mieszanek, nie dosalaj dodatkowo potraw. Mieszankę przypraw na grilla możesz przygotować samodzielnie, korzystając ze świeżych lub suszonych ziół i warzyw. Aby przygotować domową marynatę na grilla wystarczy dowolną kompozycję z ziół połączyć z niewielką ilością wybranego oleju oraz dodatkiem niewielkiej szczypty soli.

Pamiętaj, by nie dodawać musztardy do marynaty. W trakcie podgrzewania ocet zawarty w musztardzie wpływa na wytwarzanie szkodliwych związków alkoholowych.

Jakie warzywa na grilla?

Warto pamiętać, że grillować możemy nie tylko mięso, ale również warzywa czy owoce. Korzystaj z produktów sezonowych, by przyrządzić szaszłyki warzywne, opiekanego bakłażana lub cukinię czy faszerowaną paprykę.

Nie zapominaj także o warzywach na surowo w postaci surówek i sałatek, których nie powinno zabraknąć na stole do każdego posiłku. Mieszanka sałat, pomidory, rzodkiewki czy też ogórki małosolne – to tylko kilka z wielu możliwości.

Pieczywo a grillowanie

W towarzystwie mięsa i warzyw często pojawia się również pieczywo. Zamiast białego chleba czy bułek wybierz pieczywo razowe, które jest bogate w błonnik i zawiera mniej cukrów prostych. Pieczywo możesz również delikatnie zrumienić na grillu i zjeść w formie grzanek. 

Źródło:

https://ncez.pzh.gov.pl/

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/71190,zdrowe-grillowanie

https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/zasady-zdrowego-odzywiania/zdrowe-grillowanie-11-dietetycznych-wskazowek/tf6s2p1

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}