Poradnik Bezpiecznego Wypoczynku
Przed rozpoczęciem ferii zimowych zachęcamy do zapoznania się z „Poradnikiem bezpiecznego wypoczynku” opracowanym przez Ministerstwo Edukacji i Nauki.
Dzieci i młodzieży skorzystają jak co roku z wypoczynku zorganizowanym w formie wyjazdowej jako kolonia, obóz lub jako forma w miejscu zamieszkania, m.in. na półkoloniach organizowanych przez placówki oświatowo-wychowawcze, świetlice szkolne, młodzieżowe domy kultury, ośrodki sportowe. Niezależnie od formy, organizatorzy wypoczynku mają za zadanie zapewnić dzieciom zdrowe, bezpieczne i higieniczne warunki pobytu.
Nadzór nad placówkami wypoczynku sprawowany jest na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 marca 2016 r. w sprawie wypoczynku dla dzieci i młodzieży (Dz. U. z 2016 r. poz. 452).
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej ocenią m.in.:
- warunki zakwaterowania, w szczególności zachowanie limitu miejsc - niedopuszczenie do nadmiernego zagęszczenia miejsc noclegowych w pomieszczeniach;
- mikroklimat pomieszczeń: tj. sprawną wentylację grawitacyjną lub mechaniczną, otwieralność okien co najmniej 50% ich powierzchni, odpowiednią temperaturę zależną od sposobu wykorzystania pomieszczenia;
- zapewnienie dostatecznej ilości urządzeń sanitarnych, w tym dostęp do bieżącej ciepłej wody i środków utrzymania higieny osobistej;
- stan techniczny mebli i sprzętów;
- bieżącą czystość miejsc wypoczynku, mebli i sprzętów;
- posiadanie przez personel aktualnej dokumentacji zdrowotnej;
- sposób zapewnienia opieki medycznej;
- warunki bezpieczeństwa żywności i żywienia;
- stan czystości terenu wokół miejsca, w którym zorganizowany jest wypoczynek.
Należy nadmienić, iż podmioty organizujące żywienie dzieci i młodzieży uczestniczących w wypoczynku zobowiązane są do przestrzegania odpowiednich warunków sanitarno higienicznych w ramach prowadzonej działalności żywnościowo- żywieniowej i spełniać wymagania zawarte w Rozporządzeniu WE NR 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
W razie zaistnienia sytuacji wymagających interwencji służb sanitarnych (nieprawidłowe warunki sanitarno-higieniczne w obiektach wypoczynku dzieci i młodzieży, zaniedbania w zakresie warunków żywienia, jakości żywności w obiektach kolonijnych i innych punktach świadczących usługi żywieniowe dla grup zorganizowanych dzieci i młodzieży podajemy poniżej dane kontaktowe do pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
W okresie wypoczynku zastrzeżenia dotyczące:
- organizacji wypoczynku należy zgłaszać pod numerem telefonu 12 430-70-46 wew. 117 w godzinach od 7:30 – 15:00 lub drogą e-mailową na adres: psse.krakow@sanepid.gov.pl
- organizacji żywienia dzieci i młodzieży wypoczynku należy zgłaszać pod numerem telefonu 12 417-24-24 wew. 154 w godzinach od 7:30 – 15:00 lub drogą e-mailową na adres psse.krakow@sanepid.gov.pl
Rodzicu!
Pamiętaj, aby sprawdzić, czy wypoczynek twojego dziecka jest zarejestrowany w bazie publikowanej na stronie Ministerstwa Edukacji Narodowej. Znajdują się w niej wszystkie legalnie organizowane obozy, kolonie, półkolonie i inne formy zorganizowanego wypoczynku. Możesz tam uzyskać szczegółowe informacje na temat organizatora oraz miejsca, w którym twoje dziecko będzie spędzać czas. Z tej bazy korzystają także służby, które sprawują nadzór nad bezpieczeństwem dzieci i młodzieży podczas wypoczynku zimowego organizowanego na terenie kraju, m. in. sanepid i straż pożarna.
Materiały
Poradnik Bezpiecznego Wypoczynku 2022/2023Poradnik_bezpiecznego_wypoczynku_2022-2023.pdf 5.47MB