W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

#EUChooseSafeFood Wybieraj bezpieczną żywność - Choroby przenoszone przez żywność

24.09.2021

Zdjęcie przedstawia omlet na talerzu.

Zapobieganie Salmonelli

Bardzo ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania żywności. Należy także odpowiednio ugotować jajka i mięso przed spożyciem.

Salmonella to rodzaj bakterii Gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae, które mogą wywołać u ludzi chorobę zwaną salmonellozą, która jest częstą przyczyną epidemii chorób przenoszonych przez żywność w Europie. W żywności pałeczki salmonelli znajdują się głównie w jajach i surowym mięsie świń, indyków i kurczaków. 

Objawy salmonellozy u ludzi obejmują gorączkę, biegunkę i skurcze brzucha. Jeśli bakterie zainfekują krwioobieg, może zagrażać życiu.

W domu można zapobiegać zakażeniu salmonellą odpowiednio gotując jajka i mięso oraz przestrzegając podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków, np. regularnie myjąc ręce i trzymając surową żywność z dala od innych produktów.

 

UE jest również zaangażowana w ochronę konsumentów przed salmonellą. Współpraca między państwami członkowskimi UE, Komisją Europejską, Parlamentem Europejskim, EFSA (Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności) i ECDC (Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób) zaowocowała skutecznym wdrożeniem programów zwalczania salmonelli u drobiu. Miało to znaczący wpływ na zmniejszenie poziomu zanieczyszczenia. Współpraca europejska zaowocowała również pomyślnym wprowadzeniem ograniczeń w handlu produktami z zarażonych stad.

 

 

Źródło:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/foodborne-diseases

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}