#EUChooseSafeFood Wybieraj bezpieczną żywność - Choroby przenoszone przez żywność
24.09.2021
Zapobieganie Salmonelli
Bardzo ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania żywności. Należy także odpowiednio ugotować jajka i mięso przed spożyciem.
Salmonella to rodzaj bakterii Gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae, które mogą wywołać u ludzi chorobę zwaną salmonellozą, która jest częstą przyczyną epidemii chorób przenoszonych przez żywność w Europie. W żywności pałeczki salmonelli znajdują się głównie w jajach i surowym mięsie świń, indyków i kurczaków.
Objawy salmonellozy u ludzi obejmują gorączkę, biegunkę i skurcze brzucha. Jeśli bakterie zainfekują krwioobieg, może zagrażać życiu.
W domu można zapobiegać zakażeniu salmonellą odpowiednio gotując jajka i mięso oraz przestrzegając podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków, np. regularnie myjąc ręce i trzymając surową żywność z dala od innych produktów.
UE jest również zaangażowana w ochronę konsumentów przed salmonellą. Współpraca między państwami członkowskimi UE, Komisją Europejską, Parlamentem Europejskim, EFSA (Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności) i ECDC (Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób) zaowocowała skutecznym wdrożeniem programów zwalczania salmonelli u drobiu. Miało to znaczący wpływ na zmniejszenie poziomu zanieczyszczenia. Współpraca europejska zaowocowała również pomyślnym wprowadzeniem ograniczeń w handlu produktami z zarażonych stad.
Źródło:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/foodborne-diseases